Experţi: Sectorul energiei electrice al R. Moldova vulnerabil din cauza corupţiei şi dependenţei de furnizori nesiguri
alte articole
Sectorul energiei electrice din Republica Moldova rămâne vulnerabil şi slab dezvoltat din cauza corupţiei, a dependenţei de furnizori nesiguri şi capabili de abuz de poziţie dominantă, dar şi a liberalizării nefinalizate. Regulile după care se joacă azi în sector sunt incomplete şi discriminatorii, iar contribuabilul sau consumatorul moldovean este cel care are de suferit.
“Un exemplu recent îl reprezintă controversata licitaţie pentru importul de energie electrică de la începutul lui 2016. Aceasta păstrează achiziţia de energie din regiunea transnistreană, ceea ce încurajează producătorul din regiune să utilizeze şi mai mult gaz natural, pentru care acesta nu achită în final.
Acest comportament iresponsabil al regiunii separatiste a determinat creşterea datoriei totale moldoveneşti pentru gaze faţă de Federaţia Rusă, care ajunge la 80-90% din PIB-ul ţării. Evident că amânarea rezolvării problemelor de proastă administrare şi corupţie din sectorul energiei pune în dificultate întreaga economie a Moldovei, mult dincolo de sectorul energiei”, se menţionează în raportul elaborat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, şi Expert Forum, România şi prezentat în cadrul unui eveniment public organizat la Chişinău.
Potrivit autorilor, interconectarea fizică îşi pierde semnificaţia reală cât timp furnizorii europeni, în particular cei români, nu au garanţia unei pieţe unde se aplică reguli concurenţiale. Este urgentă stabilirea unei proceduri clare, transparente, competitive şi observate internaţional pentru importurile de energie electrică, precum şi eliminarea intermediarilor din zonele offshore, tip Energokapital, care livrează energie, al cărei preţ este stabilit netransparent şi contribuie la majorarea datoriilor pentru gaze.
Trebuie întărit reglementatorul în domeniul energiei. Intenţia politicienilor va fi reflectată în felul cum va fi numită conducerea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Moldova, iar independenţa reglementatorului se va vedea dacă va fi retrasă licenţa Energokapital, ca urmare a unei analize corecte desprece ce se întâmplă cu contractele de energie în piaţă, dar şi în urma aprobării unor tarife neinfluenţate de declaraţiile politicienilor.
Fezabilitatea proiectului de interconexiune nu se măsoară doar în indicatori tehnici, ci şi în gradul de ”adecvare” instituţională.
Pentru a nu repeta greşelile care întârzie funcţionarea efectivă a interconectorului pe gaze Iaşi-Ungheni-Chişinău, trebuie clarificate de la bun început proprietatea interconectorului, stabilirea tarifelor pe interconector, responsabilitatea companiei faţă de consumatori, furnizori, guvern, finanţatori şi separarea clară a responsabilităţilor ANRE din Republica Moldova şi ANRE din România pentru tranzacţiile transfrontaliere.
În concluzie experţii notează că nu prea există resurse financiare pentru proiecte regionale din partea UE sau a României, iar Republica Moldova nu este, vorbind realist, o prioritate, de aceea sectorul energiei în Republica Moldova şi mai ales proiectele de interconectare pot fi privite de partenerii internaţionali ca prioritate la pachet cu Ucraina, pentru diversificarea surselor şi rutelor către ambele ţări .
Autorii studiului înaintează factorilor de decizie din R. Moldova un şir de recomandări printre care: implementarea efectivă a noului mecanism transparent de licitaţii pentru achiziţionarea de energie electrică angro. Urgentarea finalizării, adoptării şi apoi aplicării proiectului de lege privind energetica destinată consolidării reglementatorului din sectorul energetic, prin garantarea unei independenţe şi transparenţe maxime pentru reglementator. Întărirea capacităţii instituţionale şi independenţei ANRE. Interzicerea prin prevederi legale a intermediarilor cu acţionariat “offshore”. Negocierea şi semnarea unui acord cu Ucraina privind infrastructura din domeniul energetic moldovenesc (inclusiv liniile de electricitate), dezvoltarea Regulilor Pieţei de energie electrică şi de gaze natural, asigurarea promovării surselor regenerabile de energie etc.