Igor Dodon: Voi depune mari eforturi pentru a anula deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău

Deranjat de prezenţa militarilor NATO în Moldova, preşedintele Dodon afirmă că va bloca orice tentativă NATO de a ajuta Moldova. Mai mult decât atât, Dodon consideră trupele NATO o provocare pentru Moldova, întrucât aproape de ea s-ar afla Transnistria, Rusia şi militarii ruşi.
Igor Dodon (facebook.com / dodon.igor)
Maria Maevschi
23.01.2017

Aşa-zisele reforme ale preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, continuă. Şeful statului a declarat, luni, într-un interviu pentru Russia Today că va depune mari eforturi pentru a anula planurile guvernării de a deschide un oficiu NATO la Chişinău.

„La începutul lunii februarie, când voi merge la Bruxelles, mă voi întâlni şi cu liderii NATO, am făcut deja şi o cerere oficială în acest sens. Vreau să ştiu dacă aceştia sunt gata să susţină încă o dată, în mod public şi să semneze acordul de recunoaştere a neutralităţii Republicii Moldova. Deoarece, dacă nu sunt gata să facă acest lucru, ar fi cazul să ştim la ce să ne aşteptăm pe viitor de la ei”, a declarat Dodon în cadrul interviului.

Mai mult decât atât, acesta a precizat că va continua să blocheze încercările Alianţei de a ajută Moldova în implementarea reformelor. Dodon şi-a mai arătat nemulţumirea şi faţă de faptul că NATO ar fi încercat să organizeze o paradă militară în Piaţa Marii Adunări Naţionale de Ziua Victoriei, considerând acest lucru o provocare. Notabil este faptul că pentru preşedintele Dodon, trupele ruse din Transnistria nu reprezintă nicio provocare, cu toate că îşi fac antrenamentele până în prezent, în aşteptarea atacurilor teroriste din Moldova.

Luând în considerare faptul că fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru s-a declarat în nenumărate rânduri pentru aderarea Moldovei la NATO, pentru a scoate trupele ruse din Moldova, iar mai nou, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, prim-ministrul Pavel Filip a semnat un Acord privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău, şeful statului continuă să afirme că „majoritatea moldovenilor sunt total împotriva ideii de aderare la NATO”.

„Aşa că vom bloca toate tentativele venite din partea NATO, cum ar fi crearea unui birou de legătură etc. Ne vom opune tuturor exerciţiilor militare comune suspecte. Care este scopul lor? Cu cine se va afla Moldova în război? De se află tancuri americane de la Chişinău?”, se întrebă Dodon, simţindu-se deranjat de o altă prezenţă militară străină în Moldova, decât ce rusă. Acesta a ţinut să adauge că NATO nu are ce căuta la Chişinău, întrucât Moldova le are aproape pe Transnistria şi Rusia, astfel, devenind periculos pentru Moldova să „joace un astfel de joc”.

"Suntem focusaţi pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova este importantă şi pentru NATO”, a menţionat Jens Stoltenberg în timpul semnării Acordului de deschidere a unui oficiu NATO la Chişinău. Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chişinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor