Armand Goşu despre Dodon: Liderii care promovează politica duală, de regulă, sfârşesc prost

Dacă până acum nu a înţeles că nu poţi sta cu picioarele în două bărci, acum ar fi momentul ca preşedintele Dodon să ia învăţăminte din istorie şi să-şi amintească de politica dusă de Ianukovici sau Ceauşescu şi de ce a urmat, este de părere expertul Armand Goşu.
Armand Goşu, politolog român (europalibera.mobi)
Maria Maevschi
20.01.2017

La numărul mare de critici primit de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în perioada vizitei sale la Moscova, se adugă şi cele după întoarcerea acestuia în ţară. O reacţie la declaraţiile lui Dodon a avut şi istoricul şi specialistul în spaţiul ex-sovietic Armand Goşu, potrivit căruia faptul că Dodon a fost însoţit la Moscova doar de o delegaţie de partid, fără niciun reprezentant al Guvernului, denotă că el s-a reprezentat pe sine şi Partidul Socialiştilor.

„Cu o agendă de şef de partid, Igor Dodon în Federaţia Rusă, nu a fost însoţit de niciun ministru. A discutat cu miniştrii de resort din Federaţia Rusă, fiind însoţit de o delegaţie de partid, totuşi, la Moscova. Deci, e clar că e, undeva, o împărţire de roluri. Dodon a mers la Moscova, mai degrabă, ca lider de partid, asumându-şi faptul că discuţiile de la Moscova nu au cum să aibă consecinţe importante pentru Republica Moldova. Ceea ce s-a şi văzut, multă propagandă, deci, practic, într-un fel, domnul Dodon nu a ieşit din campania electorală”, a declarat Armand Goşu într-un interviu pentru Europa Liberă

Notabil este faptul că delegaţia care l-a însoţit pe Igor Dodon în Rusia a fost aprobată de către Guvern, care a aprobat şi cheltuielile pentru călătorie, urmând să fie achitate de stat. În context, Guvernul putea să nu accepte toate persoanele cerute de Dodon, întrucât din delegaţie au făcut parte doar membri ai PSRM, iar Guvernul se declară a fi de partea opusă a ideilor socialiştilor şi chiar a încercat, prin emiterea de comunicate în mod expres, să critice afirmaţiile făcute de Dodon la Moscova.

Istoricul consideră că Dodon încearcă să revină la o politică mai veche, care s-a practicat foarte mulţi ani în spaţiul fost sovietic, unde liderii politici autoritari încercau să joace între Est şi Vest, între Occident şi Rusia şi să obţină beneficii, dacă se poate chiar personale, şi dintr-o parte şi din alta.

Armand Goşu a ţinut să amintească despre cazul Ucrainei, din care Dodon ar fi trebuit să înveţe ceva. „Preşedintele unei ţări mult mai mari, cum e Ucraina, e vorba de Ianukovici, încercând această politică, a picat între scaune şi nu a picat deloc bine, a făcut bubă mare. Deci, şi în cazul domnului Igor Dodon, eu cred că mirajul acesta „Moldova neutră”, „Moldova punte între....”, dumneavoastră ştiţi că aceasta a avut şi Ceauşescu, că România, deşi era membră a Pactului de la Varşovia, se vedea ceva între NATO şi Pactul de la Varşovia. Aşa s-a văzut şi Ianukovici. Liderii care promovează, unii agresiv, genul acesta de politică, de regulă, sfârşesc prost. Ar trebui domnul Dodon să fi învăţat ceva din aceste istorii personale”, a precizat analistul.

Ţinând cont de faptul că Dodon a promis multe la Moscova, pe când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin nu a făcut nici o promisiune Moldovei, Goşu este de părere că în prezent Rusia este interesată să-l utilizeze pe Dodon la Chişinău, mai ales că a câştigat Preşedinţia. Expertul consideră că în acest moment Dodon este important pentru Putin şi pentru Kremlin mai mult din punct de vedere al propagandei externe pe care o desfăşoară preşedintele Putin în Moldova.

„Eu cred că suntem într-o zonă a manipulării, a umbrelor, a iluziilor, mai degrabă, şi că această vizită este un produs mediatic, în primul rând, pe care îl va folosi atât Plahotniuc la Chişinău – şi se vede că l-a folosit în relaţia lui cu Occidentul, a transmis câteva mesaje – şi, în acelaşi timp, Dodon către Moscova, pentru electoratul rusofon, pro-estic din Republica Moldova.

Într-un fel, s-a încercat cu ocazia acestei vizite blocarea scenei politice de la Chişinău, unde ai doi mari poli cu aceeaşi diviziune geopolitică Est şi Vest între cei doi lideri politici. Plahotniuc, care a reacţionat atât de repede, încât s-a creat impresia că a şi scris acel comunicat al PDM înainte de declaraţiile lui Dodon, de parcă acele declaraţii ale lui Dodon ar fi fost discutate înainte şi aranjate cu Plahotniuc la Chişinău înainte de plecare”, a mai comentat expertul în spaţiul ex-sovietic.

Totodată, istoricul consideră că declaraţiile făcute de Dodon la Moscova privind anularea Acordului de Asociere RM-UE nu va afecta foarte mult relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană, întrucât lumea de la Bruxelles „înţelege că Igor Dodon nu a ieşit din campania electorală şi că, de fapt, puterea în Republica Moldova, adevărata putere, nu este la el, ci la coordonatorul coaliţiei de guvernare”. În opinia analistului, o relaţie afectată între UE şi RM ar însemna suspendarea finanţării Moldovei. „Vi se pare că se pregăteşte cineva la Bruxelles să suspende finanţarea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova, aceasta însemnând cu adevărat o reacţie? Eu nu cred că se pregăteşte nimeni la Bruxelles să facă acest pas”, a opinat Goşu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor