Curiozităţi din istoria semaforului

Copacul semafor (Youtube)
Simona Milea
26.04.2018

Semaforul face parte din viaţa noastră în fiecare zi în drum spre birou, casă etc. În Europa, semaforul a fost prezent cu mult înainte de apariţia maşinilor, fiind folosit în traficul feroviar, al trăsurilor şi pietonilor. De exemplu, la Londra primul semafor este montat pe 10 decembrie 1868, la intersecţia străzilor George Street şi Bridge Street în apropierea Parlamentului. Autorul proiectului este John Peake Knight şi a fost construit de compania Saxby&Farmer. Avea trei braţe şi 2 culori - roşu şi verde -, iar luminile se schimbau manual.

În Statele Unite, în 1912, ofiţerul Lester F. Wire a fost trimis într-o intersecţie în oraşul Salt Lake City, Utah, să dirijeze traficul cu nişte plăcuţe. El a inventat primul semafor electric, care, asemenea fratelui britanic, folosea 2 culori.

Pe 5 august 1914, compania americană Traffic Signal instalează în Cleveland, Ohio, un nou tip de semafor cu avertizare sonoră, având la bază proiectul lui James Hoge.

Anul 1920 aduce semaforul cu 3 culori creat de William Potts, ofiţer de poliţie din Detroit. Acesta este instalat la intersecţia străzilor Woodward şi Michigan. Semnalul galben va fi brevetat mai târziu, în 1923, de Garrett Morgan, care va vinde brevetul companiei General Electric.

În Europa, traficul auto ia amploare în anii 20. După război, pe străzile ţărilor din Europa circulau maşini, tramvaie şi autobuze pentru transportul public. Cea mai aglomerată intersecţie din Europa era celebra piaţă Potsdamer din Berlin, unde se întâlneau 5 mari bulevarde. Aici va fi instalat primul semafor electric în anul 1924.

La Londra, primul semafor electric este adoptat în 1926 şi este montat în celebra intersecţie Piccadilly Circus. Astăzi, Anglia are peste 25.000 de semafoare, iar englezii i-au dedicat acestui instrument de trafic o celebră sculptură. Traffic Light Tree (copacul semafor) , este o operă creată de artistul francez Pierre Vivant. 75 de semafoare au fost unite într-un imens copac sculptat, devenind un simbol al zonei Canary Whart din Londra.

Cel mai vechi semafor a fost instalat în 1932 în Ashville-Ohio, SUA, şi funcţionează de 86 de ani, fiind instalat în apropierea Muzeului de Istorie din Ashville.

În Bucureşti, semaforul apare la 29 aprilie 1933 (denumit la acea vreme "cel mai nou aparat de semnalizare") pe Calea Victoriei la intersecţia bulevardelor Academiei şi Elisabeta şi folosea culorile roşu şi verde, care erau operate manual de un poliţist.

Lucrurile au mai evoluat, iar semafoarele au fost computerizate, primul oraş din lume care a avut o reţea de semafoare computerizate fiind Toronto în anul 1963.

Semaforul a evoluat mult de-a lungul anilor. Suntem siguri că vom găsi pe străzi semafoare cu design revoluţionar. Până atunci, respectă regulile impuse de acest model clasic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor