Studiu: Spray-urile de curăţat sunt la fel de nocive pentru plămâni precum 20 de ţigări/zi
alte articole
Un studiu recent efectuat în Norvegia a descoperit că utilizarea zilnică a spray-urilor de curăţat poate fi la fel de dăunătoare pentru o femeie precum fumatul a 20 de ţigări pe zi. Raportul susţine că, de fapt, capacitatea pulmonară a scăzut mai rapid cu 4,3 ml pe an la femeile care făceau curăţenie în gospodărie şi mai rapid cu 7,1 ml pe an în cazul femeilor care lucrau în sectorul curăţeniei. Tot la această categorie demografică s-a descoperit o frecvenţă mai mare a astmului. Bărbaţii nu au suferit aceeaşi degradare a capacităţii pulmonare dintr-un anumit motiv.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, a monitorizat sănătatea a 6.000 de persoane care au folosit produse chimice de curăţat pe o perioadă de 20 de ani. Dr. Cecile Svanes de la Universitatea Bergan a notat: “Substanţele chimice folosite pentru curăţenie, foarte probabil, cauzează mari daune plămânilor”.
Cercetarea susţine că în special femeile sunt supuse unei degradări semnificative a sănătăţii prin folosirea multor produse de curăţat. Nu au fost menţionate anumite produse sau substanţe chimice.
Potrivit unui articol publicat în The Independent:
“Declinul funcţiei pulmonare la femeile care lucrează în sectorul curăţeniei sau care folosesc în mod regulat produse de curăţare acasă a fost comparat cu fumatul a 20 de ţigări pe zi într-o perioadă de la 10 până la 20 de ani.
Oamenii de ştiinţă care au desfăşurat studiul au recomandat ca astfel de produse să fie evitate şi înlocuite cu simple materiale din microfibre şi apă”.
Svanes a mai susţinut că “în timp ce efectele pe termen scurt ale substanţelor chimice pentru curăţat asupra astmului devin tot mai bine documentate, nu avem suficiente informaţii în legătură cu impactul pe termen lung”.
“Ne temem că astfel de substanţe chimice, prin generarea constantă de mici daune produse căilor respiratorii, zi după zi, an după an, ar putea accelera rata declinului funcţiei pulmonare care apare odată cu vârsta”.
Măsurarea funcţiei pulmonare a fost desfăşurată prin testarea volumului de aer pe care participanţii la studiu l-au putut expira în mod forţat. Datele acestui test de respiraţie au fost comparate cu răspunsurile dintr-un chestionar completat de participanţi, pentru a determina care sunt activităţile lor în ceea ce priveşte produsele chimice de curăţat.
Cercetătorii au descoperit că, de fapt, cantitatea de aer expirată în timpul testului a fost în mod substanţial mai mică la femeile implicate în mod obişnuit în activităţi de curăţenie.
Dintr-un anumit motiv, bărbaţii care au fost supuşi studiului nu au suferit aceleaşi efecte dăunătoare. Poate substanţele chimice din anumite spray-uri de curăţat afectează mai mult femeile din cauză că au efectul de a perturba funcţionarea glandelor endocrine în special la femei?
De ce afectează plămânii produsele de curăţat? Motivul pe care toţi îl intuiesc: substanţele chimice irită membranele mucoase sensibile care acoperă plămânii şi, cu timpul, pot apărea diverse daune şi chiar o “remodelare” a căilor respiratorii.
Toate sunt toxice, iar dacă o solutie chimică este cumpărată pentru a curaţa ceva, atunci ar trebui să fie evitată sau folosită cu atenţie.