O filmare unică surprinde o gorilă nou-născută în sălbăticie (video)

Puiul de gorilă a fost filmat în pădurile tropicale din Republica Congo şi, potrivit cercetătorilor, reprezintă o speranţă pentru specie.
Pui de gorilă (Wildlife Conservation Society (WCS) Congo)
Mioara Stoica
17.03.2018

Un grup de oameni de ştiinţă de la Wildlife Conservation Society (WCS) din Congo, au surprins imagini foarte rare, cu un pui de gorilă, la doar o săptămână după naşterea acestuia.

Cercetătorii de la WCS Congo observă zilnic gorilele din Parcul Naţional Nouabalé-Ndoki, documentându-le comportamentul şi înregistrând multe detalii ale vieţii lor de zi cu zi. Aceste maimuţe se sperie uşor şi sunt destul de dificil de observat în mediul lor natural, cu excepţia câtorva populaţii care s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor. Dacă adăugăm că există o medie de patru ani între naşteri, posibilitatea de a observa un nou-născut de doar o săptămână este extrem de rară.

Filmarea va fi analizată în căutarea unor indicii care pot ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine modul de viaţă al speciei, în libertate.

Ani de studiu

Puiul de gorilă filmat este urmaşul unei gorile numită Mekome şi al unui mascul numit Kingo, care sunt studiaţi de către cercetătorii de la WCS Congo, în cadrul proiectului Gorilla Mondika, de aproximativ două decenii.

"Mekome, una dintre femelele grupului, a coborât pe liana unui copac", explică membrii echipei WCS Congo. "Când s-a alăturat unui pui de cinci ani aflat pe solul din pădure, membrii echipei de cercetare au auzit un mormăit slab care venea dinspre abdomenul lui Mekome. Când s-au uitat mai bine, au putut observa că Mekome purta în braţe un nou-născut; când a trecut foarte aproape de echipă, poate pentru a prezenta echipei nou-născutul, s-a putut vedea că acesta avea doar câteva ore de viaţă".

O viaţă grea pentru un pui de gorilă

Nu este uşor să fii pui de gorilă. Doar unul din trei devine adult. "Printre factorii care joacă un rol împotriva gorilelor mici sunt pericolele naturale legate de mediul lor de viaţă, cum ar fi vânarea de către leoparzi, dar există şi un risc semnificativ datorat activităţilor umane, cum ar fi vânarea ilegală de animale sălbatice, pentru carne" explică Mark Gately, directorul WCS Congo.

Puii de gorilă se nasc ca fiinţe neajutorate, care cântăresc mai puţin de două kilograme şi jumătate la naştere. Primele trei luni din viaţă le petrec în braţele mamei. Odată ce sunt suficient de puternici îşi schimbă poziţia şi se aşează pe spatele mamei lor, timp de doi sau trei ani.

"Este foarte promiţător să vedem extinderea grupului, chiar dacă Kingo este acum destul de bătrân pentru un mascul adult de gorilă, în mediul natural", spune Gately.

Speranţe pentru această specie

Gorilele din vestul Africii Centrale sunt listate de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specii în pericol critic. Aproximativ 60% din populaţia acestora se află în Republica Congo, cu alte grupuri semnificative în Gabon şi Camerun. Unele sondaje sugerează că există între 150.000 şi 250.000 în libertate, dar acest număr este reevaluat în prezent.

Numărul gorilelor din Parcul Naţional Nouabalé-Ndoki a rămas stabil datorită măsurilor de protecţie implementate de managerii parcului.

„Suntem foarte încântaţi de noile naşteri de gorile, deoarece aceasta înseamnă că putem fi siguri că moştenirea lui Kingo rămâne în viaţă şi el şi urmaşii săi rămân un pilon pentru protecţia acestui loc”, a adăugat Gately.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor