Cum vede analistul economic Lucian Isar anul 2015

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, economistul Lucian Isar, a realizat recent, pe blogul personal, prognozele pentru anul 2015. În viziunea acestuia, prognozele conferă suport psihic oamenii de afaceri şi îi ajută să îşi asume riscuri - aspect vital pentru avansarea economiei.
Lucian Isar. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.01.2015

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, economistul Lucian Isar, a realizat recent, pe blogul personal, prognozele pentru anul 2015. În viziunea acestuia, prognozele conferă suport psihic oamenilor de afaceri şi îi ajută să îşi asume riscuri - aspect vital pentru avansarea economiei.

"Ca şi analist economic este desigur mai uşor să vorbeşti despre trecut. Nici atunci nu este uşor să desluşeşti ce s-a întâmplat în realitate şi care au fost exact componentele şi rolurile jucate. Există o sumedenie de situaţii economice în istoria economică recentă a României deturnate de lipsă de cunoaştere sau doar de simpla manipulare.

La ce sunt bune prognozele pentru cei care le citesc şi se ghidează după ele? În primul rând conferă suportul psihic de a putea găsi explicaţii exogene unui eventual rateu. Acest suport psihic este foarte important pentru oamenii de afaceri şi îi ajută să îşi asume riscurile fără a căror asumare economia nu ar avansa", scrie Lucian Isar.

Prognoze pentru 2015

1) Curs de schimb: Cursul de schimb euro leu se va consolida peste 4,50. Volatilitatea va fi în continuare redusă dar nu sunt excluse mici salturi.

2) Dobânzile în economie: Dobânda de intervenţie va scădea marginal, dobânzile din piaţă vor converge către dobânda de intervenţie normalizând după 7 ani situaţia, dobânzile la depozite vor trece decisiv sub 3% iar dobânzile la credite se vor consolida la nivelele actuale.

3) Intermedierea financiară: Consolidarea/exiturile din sistemul bancar vor continua. Sistemul paralel de creditare va continua expansiunea. În 2015 va trebui luată o decizie legată de bursa de valori Bucureşti.

4) Creşterea economică: 2015 va înregistra o creştere economică în jur de 3% în principal pe baza optimismului generat de alegerile din noiembrie 2014. Valoarea va fi mult influenţată de cât de repede va fi schimbată conducerea INS şi de modul de corectare a creşterii anunţate pe 14 noiembrie 2014.

5) Bunăstarea: 2015 va fi primul an după o lungă perioadă în care toţi indicatorii vor măsura o sporire a bunăstării populaţiei.

6) România 2035: Cel mai important proiect al anului 2015 va fi România 2035. Dacă acest proiect se va încheia cu un acord politic general vom putea vorbi nu doar de creştere economică ci şi de dezvoltare economică iar România va putea reveni la un ritm mediu de creştere de 5% pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor