Cum să petreceţi mai multe momente împreună cu copiii voştri

Dana Betlevy
11.02.2019

alte articole

(pixabay.com)
Dana Betlevy
11.02.2019

Trăim vremuri în care lucrurile au ajuns să capete o importanţă mai mare decât fiinţa umană. Ritmul de viaţă actual încearcă să ne convingă de faptul că o jucărie – fie ea şi cea mai complicată şi mai scumpă – ar putea compensa timpul puţin pe care îl petrecem alături de copiii noştri. Nimic mai fals.

Pentru un copil, încă din primele momente de viaţă, părinţii sunt cele mai importante fiinţe din viaţa lui. Tocmai de aceea momentele frumoase pe care dumneavoastră, ca părinţi, le petreceţi împreună cu ei, vor deveni mai târziu amintiri plăcute de o valoare sentimentală inegalabilă în sufletul lor. Ele se vor constitui ulterior şi într-un fundament pentru viitoarea lor calitate de părinte.

Se poate spune că atunci când vă petreceţi plăcut timpul alături de copilul dumneavoastră, faceţi practic o investiţie pe termen lung în educaţia lui şi a generaţiilor viitoare din familia dumneavoastră.

Vă prezentăm în continuare o listă de sugestii privind modul în care vă puteţi bucura copiii petrecând mai mult timp alături de ei.

1. Bilete la film sau la teatru

Alegeţi unul dintre filmele preferate în care se găseşte personajul de desene animate preferat al copilului dumneavoastră. Faceţi-i o surpriză: cumpăraţi bilete la film şi, cu o pungă de popcorn în mână, mergeţi şi petreceţi aceste momente împreună. Asiguraţi-vă însă că filmul nu incită la violenţă şi că are cel puţin o pildă despre care să puteţi discuta cu cel mic la ieşirea din cinematograf.

O piesă de teatru pentru cei mici poate fi o experienţă şi mai atrăgătoare, căci copiii sunt atraşi în general de jocul live al actorilor pe scenă. Vor împărtăşi cu dumneavoastră bucuria de a fi atât de aproape de personajele de poveste pe care le admiră şi le îndrăgesc. Nu în ultimul rând, le puteţi cultiva astfel dragostea pentru teatru.

2. Bilete la evenimente sportive

Dacă sunteţi o familie care iubeşte sportul, puteţi petrece momente de neuitat mergând împreună la un meci de basket, volei, handbal sau tenis. Amintiţi-vă însă să folosiţi această ocazie pentru a cultiva în inima copilului puterea de a aprecia calităţile adversarului într-o eventuală competiţie. Învăţaţi-l că dorinţa de îmbunătăţire nu trebuie să fie generată de competiţia cu alţii, ci cu sine. Să dorească să fie mai bun pentru sine, pentru a-şi putea depăşi limitele, nu pentru a-i depăşi pe alţii.

Elevarea personală trebuie să fie o chestiune de standard personal, nicidecum una generată din dorinţa de fi mai bun decât ceilalţi. Altfel, dezvoltarea ataşamentului pentru competiţie îi va “polua” sufletul, aducând cu el şi sentimentul de invidie sau gelozie. Şi după cum ştim cu toţii, invidia urâţeşte sufletul.

3. Pictaţi împreună

Fie că este vorba despre pictură pe hârtie, pe pânză sau pe obiecte din ceramică, nu este nevoie de mult talent pentru asta, căci până la urmă este importantă valoarea timpului petrecut împreună. Numele şi data scrise pe creaţiile fiecăruia au darul de a imortaliza clipele petrecute împreună.

Puteţi să cumpăraţi de pildă cănuţe din lut, pe care să le pictaţi împreună cu copiii dumneavoastră, decorându-le cu diverse motive geometrice, floricele sau orice altceva vă sugerează imaginaţia dv. şi a lor. În timp ce pictaţi, puteţi asculta muzică clasică aleasă special pentru relaxare. Nu numai că vă va ajuta să vă destindeţi după o săptămână de muncă, dar va cultiva în copilul dumneavoastră pasiunea de a asculta muzică bună şi îi va oferi satisfacţia de a fi creat lucruri cu propriile mâini.

4. Plimbare cu bicicleta

Dacă vremea de afară o permite, o plimbare cu bicicleta poate oferi momente magice tuturor membrilor familiei. O asemenea experienţă poate avea mai multe beneficii: sporeşte încrederea în sine a copiilor, căci mersul pe bicicletă presupune libertate, lucru făcut pe cont propriu; în plus, dezvoltă spiritul de echipă: fiind cu ceilalţi membri ai familiei, fiecare trebuie să se ţină de grup, ceea ce presupune coordonare şi implicare reciprocă.

La întoarcerea acasă, fiecare - atât părinţii cât şi copiii - va avea în inimă bucuria unei experienţe "individuale" trăite însă împreună cu ceilalţi membri ai familiei. O bucurie dublă, nu-i aşa?

5. Faceţi cadou copiilor dv. un animal de companie

Dacă locuiţi la casă, sau dimensiunile apartamentului o permit, puteţi dărui copiilor un animal de companie dacă aceştia sunt iubitori de animale. Înainte de a face asta însă, este de preferat să avertizaţi şi să educaţi copiii în privinţa responsabilităţilor ce le vor reveni odată cu sosirea noului “membru” al familiei.

Animalul va trebui hrănit, plimbat pe afară dacă este cazul, toaletat etc. Copiii trebuie să înţeleagă că animalul de companie nu este o jucărie pe care o arunci atunci când te-ai plictisit de ea. Este o fiinţă care depinde complet de fiinţele umane din jurul său, iar neglijarea ei îi poate aduce multă suferinţă. Dacă dumneavoastră ca adult deja înţelegeţi asta, cu siguranţă veţi găsi înţelepciunea să transmiteţi aceste lucruri şi copiilor dumneavoastră. Le va cultiva în suflet respectul şi dragostea faţă de animale, faţă de natură. Investiţi astfel nu doar în educaţia copiilor dumneavoastră ci şi în viitorul planetei.

În plus, gingăşia micuţului animal este în perfectă armonie cu inocenţa copiilor, ajutându-i pe cei mici să îşi cultive sentimentul de compasiune şi bunăvoinţă faţă de celelalte fiinţe din jurul lor.

6. Lecţii de muzică

Dăruiţi copiilor dumneavoastră şansa de a-şi explora partea lor creativă cu lecţii de pian, de chitară sau orice alt instrument distractiv pe care vor să-l înveţe. Le va fi de ajutor în a-şi câştiga şi spori încrederea în sine şi de a se apropia de artele frumoase.

7. Călătoriţi cu trenul

Da, aţi citit bine: cu trenul. Poate veţi argumenta că aveţi autoturism personal. Am să vă spun că nu este acelaşi lucru. De ce? Pentru că în tren nu va fi nevoie să fiţi concentraţi asupra drumului parcurs când conduceţi. Astfel, vă puteţi bucura de peisaje alături de copii, iar aceştia vor simţi că sunteţi cu adevărat prezent.

Încercaţi ca măcar o dată pe lună să organizaţi o astfel de excursie, într-un loc cu totul nou. Informaţi-vă în prealabil ce este interesant de vizitat în oraşul respectiv, vorbiţi copiilor dumneavoastră despre acele locuri noi de descoperit şi implicaţi-i în organizarea excursiei în diferite moduri. Fiecare să aibă rucsacul propriu, în care să includeţi cel puţin un lucru care este de folos tuturor membrilor familiei pe durata excursiei.

Nu vor lipsi desigur fotografiile, pe care vă sfătuiesc să le printaţi pe hârtie la întoarcerea acasă şi să le puneţi într-un album dedicat numai acestor experienţe. Peste ani de zile vă veţi aduce aminte cu plăcere de momentele petrecute împreună răsfoind acel album.

8. Urmăriţi astrele împreună

Puteţi cultiva interesul copiilor dumneavoastră pentru astre, ducându-i să viziteze Observatorul astronomic sau cumpărând un telescop pe care să îl montaţi la una dintre ferestrele casei dumneavoastră, în unghiul care oferă cea mai mare vizibilitate asupra boltei cereşti.

Chiar dacă nu aveţi cunoştinte de astronomie, puteţi achiziţiona cărţi pentru începători şi puteţi descoperi alături de copiii dumneavoastră vastitatea şi frumuseţea Universului în care trăim. Bucuria clipelor petrecute împreună se va constitui într-o amintire unică şi plăcută ce va dura întreaga viaţă şi le va bucura sufletul de câte ori vor privi cerul seara iar stelele vor străluci.

9. Mergeţi împreună la piscină

Fie că este vară, fie că este iarnă, copiilor le face multă plăcere să se bălăcească în apă. Cursurile de înot pot fi pentru ei o provocare plăcută. În timp ce micuţii se “antrenează”, prezenţa dumneavoastră în tribună este pentru ei o bucurie, dându-le un sentiment de siguranţă, confort interior şi încredere în sine.

Dacă micuţii ştiu deja să înoate, profitaţi de orice moment liber şi mergeti cu ei împreună la piscină. Înotaţi împreună cu ei, organizaţi mici competiţii doar cu notă distractivă, la care cei mici să învingă uneori iar alteori să piardă. Îi ajutaţi astfel să înveţe să accepte “micile înfrângeri” şi să înveţe să le trateze cu detaşare, ca pe ceva posibil să se întâmple, dar nu suficient de important pentru a deveni o dramă.

10. Citiţi împreună

În fiecare seară, înainte de culcare, petreceţi o jumătate de oră citind împreună cu copilul dumneavoastră dintr-o carte potrivită vârstei lui. Odată ce a învăţat să citească, puteţi încerca să citiţi pe rând: un paragraf el, un paragraf dumneavoastră. La final, încercaţi să îl ajutaţi să povestească cu cuvintele lui ce a citit. Nu are importanţă dacă nu reuşeşte de la început. Dar acest exerciţiu îi va fi de folos în a-şi dezvolta talentul narativ şi îi cultivă dragostea faţă de lectură încă din copilărie. Cât despre clipele petrecute împreună înainte de culcare, vor avea darul să relaxeze copilul după o zi petrecută la şcoală sau la grădiniţă, departe de siguranţa pe care i-o inspiră de obicei prezenţa părinţilor.

Posibilităţile sunt foarte multe, dar dumneavoastră ca părinţi puteţi să vă puneţi imaginaţia la încercare şi veţi reuşi să găsiţi multe alte moduri de a petrece clipe frumoase alături de copiii dv.

Un lucru doresc să mai subliniez: în cele de mai sus după cum observaţi, nu este menţionat nici telefonul mobil, nici computerul sau televizorul şi cu atât mai puţin playstation sau “tableta”. Motivul? Ele nu fac altceva decât să îndepărteze copiii de dumneavoastră şi de realitatea înconjurătoare.

Dăruiţi cât mai multe momente frumoase în familie copiilor dumneavoastră, vă vor mulţumi mai târziu!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor