Franţa: misterul copiilor născuţi fără braţe sau fără mâini

În trei rapoarte diferite apar date cu privire la cazurile unor copii născuţi cu defecte congenitale, înregistrate în special în două regiuni: Bretania şi Loire-Atlantique.
. (Photos.com)
Mioara Stoica
10.10.2018

În Franţa există discuţii privind rezultatele anunţate de agenţia franceză de sănătate publică în trei rapoarte privind cazurile de naşteri ale copiilor fără mâini sau fără braţe, în două regiuni ale ţării. Studiile pe această temă, care de câtva timp îngrijorează populaţia şi autorităţile sanitare, nu au identificat cauzele malformaţiilor. Sănătatea publică franceză a recunoscut existenţa celor două focare - unul în Bretania (nord-vest), celălalt în Loire-Atlantique (vest) - unde s-a înregistrat un număr anormal de copii născuţi fără mâini, fără braţe sau fără antebraţe. Aceste malformaţii congenitale grave - numite "ageneză transversală a membrelor superioare" - probabil nu sunt "cazuale".

Cazul celor două regiuni a fost adus la lumină printr-un reportaj al televiziunii publice France Televisions, care, săptămâna trecută, a raportat naşterea a şapte copii cu malformaţii în zona rurală Ain.

În departamentul Ain, copiii cu malformaţii s-au născut între 2009 şi 2014 şi au trăit pe o rază de 17 km. Semnalul de alarmă a fost lansat în 2011 de către registrul local de supraveghere Remera, care din 1973 colectează, analizează şi obţine date privind naşterile din regiunea Rhone-Alpes (în sud-estul Franţei, la graniţa cu Elveţia şi Italia). După analiza statistică, sănătatea publică franceză nu a recunoscut în această regiune un exces de cazuri, cum s-a întâmplat în Bretania (4 cazuri între 2001 şi 2013) şi în Loire-Atlantique (3 cazuri în 2007 şi 2008), unde a fost lansată o investigaţie pentru a identifica originea anomaliilor. Investigaţie care în acest moment este blocată.

"Am cerut mamelor povestea lor, stilul de viaţă, munca lor, consumul de alimente în timpul sarcinii. Faptul că familiile trăiesc în mediul rural este singurul punct comun care a apărut", a spus Emmanuelle Amar, director al Remera.

Au fost contactate, de asemenea, serviciile veterinare pentru a detecta orice malformaţii la animale, dar nu se poate trage încă nicio concluzie. Nu au fost raportate evenimente industriale în zonele afectate. În Bretania, aplicarea pesticidelor este controlată.

În Franţa se înregistrează anual 150 de naşteri cu ageneză transversală a membrelor superioare. Este o malformaţie foarte specifică care apare în timpul dezvoltării embrionului, între a 24-a şi a 56-a zi după concepţie. Originile pot fi genetice, farmacologice (luând talidomidă de la mamă, de exemplu) sau mecanice.

"Problema rolului mediului şi a interacţiunilor dintre factorii de risc nu a fost încă studiată", spune Anne Gallay, medic specialist la Agenţia de Sănătate Publică, menţionând şi impactul susceptibilităţii individuale.

Conform celor relatate de Emmanuelle Amar, "odată ce cauzele cunoscute ar fi fost eliminate, ar fi fost necesar să continuăm să investigăm, să punem mamele în jurul unei mese şi să lansăm un studiu bibliografic asupra tuturor produselor care ar putea fi reţinute responsabile". Dar ancheta s-a oprit.

Bertrand Gagnière, epidemiolog, a justificat această alegere: "Ştim că este inutil să lansăm studii în absenţa ipotezelor. Literatura ştiinţifică arată că capacitatea lor de a identifica o cauză este mai mică de 1%".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor