Cum îi descurajează Coreea de Nord pe dezertori: tranşee şi mai mulţi copaci

Kim Jong-un a impus această măsură după ce un soldat nord-coreean a reuşit să fugă din Coreea de Nord pe 13 noiembrie, trecând frontiera şi intrând în Coreea de Sud.
Soldaţii nord-coreeni sapă tranşee (Getty Images/Reuters)
Mioara Stoica
26.11.2017

Soldatul nord-coreean care pe 13 noiembrie a reuşit să treacă graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud - lăsând în urmă existenţa mizerabilă din ţara izolată - a provocat o revoluţie în partea nord-coreeană. Acţiunea acestui soldat a fost prima dezertare în zona frontierei din ultimii zece ani, iar armata nord-coreeană a fost nevoită să caute alternative pentru a evita ca situaţia să se repete. Astfel, s-a considerat că cea mai bună soluţie ar fi plantarea mai multor copaci şi săparea unor tranşee care să împiedice o posibilă scăpare.

Un diplomat american a publicat câteva imagini ale locului exact prin care soldatul a părăsit Coreea de Nord, printre focurile trase de colegii săi. Marc Knapper, şeful departamentului de afaceri al ambasadei americane de la Seul, a publicat aceste imagini surprinse în timpul uneia dintre vizitele sale în aşa-zisa zonă demilitarizată, cea mai supravegheată graniţă de pe planetă. Un alt diplomat a explicat agenţiei de ştiri Reuters că el a văzut, de asemenea, cum câţiva muncitori săpau tranşee în această zonă.

Medicul sud-coreean care l-a operat pe soldatul dezertor nord-coreean în vârstă de 24 de ani, a explicat că acesta se află încă în unitatea de terapie intensivă după ce a trecut prin două operaţii.

"Pacientul este conştient, este bine, nu va muri", a spus chirurgul Lee Cook-Jong, citat de agenţia Yonhap. Echipa medicală care îl îngrijeşte a relatat că, în afara rănilor provocate de gloanţe, soldatul este bolnav de tuberculoză, hepatită B şi a avut viermi de până la 27 de centimetri lungime în abdomen. „Ca doctor, nu am mai văzut aşa ceva în peste 20 de ani”, a declarat chirurgul săptămâna trecută reporterilor.

Aceasta este prima dată când un soldat al armatei nord-coreene dezertează de-a lungul acestei frontiere, începând din 2007. Aproximativ 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud, în principal prin China, de la sfârşitul războiului coreean, în 1953.

Comandamentul Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNC) responsabil pentru monitorizarea Zonei Demilitarizate (DMZ) - care separă Coreea de Sud de Coreea de Nord - a acuzat miercuri, 22 noiembrie a.c., Phenianul că a încălcat de două ori armistiţiului din 1953, atunci când militarii au trecut graniţa pentru a-l urmări pe soldatul dezertor.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor