Japonia se pregăteşte pentru un exod nord-coreean în cazul unui război

Premierul nipon Shinzo Abe
Premierul nipon Shinzo Abe (Getty Images)

Japonia ia în considerare un plan realizat în 1994 de a face faţă unui exod în masă de cetăţeni nord-coreeni care ar ajunge pe ţărmurile sale în cazul unui război în Peninsula Coreeană, a precizat mass media niponă.

Mişcarea are loc după mai multe ameninţări lansate în ultimele câteva luni de Coreea de Nord că distruge Japonia cu arme nucleare. La începutul lunii octombrie, regimul comunist nord-coreean a ameninţat Japonia cu “nori nucleari”.

Guvernul nipon caută modalităţi pentru a limita pericolele prezentate de un aflux masiv de refugiaţi nord-coreeni, a raportat publicaţia Yomiuri Shimbun.

“Zeci de mii de evacuaţi din Coreea de Nord ar putea ajunge pe coasta niponă cu bărci de lemn sau cu alte mijloace”, a declarat publicaţiei o persoană apropiată de membrii guvernului japonez.

Potrivit unor surse guvernamentale, conducerea din Tokyo este îngrijorată de faptul că agenţi şi terorişti nord-coreeni s-ar putea infiltra printre refugiaţi, reprezentând un risc de securitate care va fi dificil de contracarat.

Aceşti agenţi sau terorişti ar putea ataca infrastructura critică, centrale nucleare, baze militare americane şi centre folosite de forţele de apărare ale Japoniei.

Pentru a combate acest risc, guvernul nipon încearcă să consolideze patrulele Pazei de Coastă în zona de coastă din Marea Japoniei, cerând ambarcaţiunilor de pescuit private şi rezidenţilor din zonele de coastă să monitorizeze situaţia.

Când vor fi detectate bărci cu refugiaţi nord-coreeni, ele vor fi interceptate şi pasagerii vor fi transferaţi în porturi, unde ofiţeri de poliţie şi alte persoane vor efectua verificări. Totodată, toţi cei care sunt consideraţi un pericol pentru securitate vor fi deportaţi.

În condiţiile în care sud-coreenii ar putea fugi în Japonia în cazul unui conflict, va fi aranjat un nou centru, a mai precizat publicaţia.

Planul conceput confidenţial în 1994, când armata americană studia posibilitatea atacării Coreei de Nord în cazul unei crize nucleare, este evaluat în condiţiile amplificării tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Totodată, ştirile privind acest plan au fost publicate după recenta vizită a preşedintelui american Donald Trump în Japonia, unde s-a întâlnit cu premierul nipon Shinzo Abe şi a discutat despre comerţ, securitatea regională şi Coreea de Nord.

În timpul acestei vizite, Abe a reiterat apelul lui Trump privind intensificarea presiunii asupra Coreei de Nord şi a anunţat sancţiuni suplimentare împotriva regimului dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.