Mişcări strategice în Coreea de Nord: regimul comunist pedepseşte şefi importanţi din armată

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

În cadrul unei investigaţii neobişnuite, regimul nord-coreean a pedepsit doi şefi din armată cu funcţii cheie din cauza “atitudinii lor impure”, au dezvăluit spionii sud-coreeni.

Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud a declarat că Phenianul a anchetat Biroul Politic General al armatei pentru prima dată în două decenii.

Hwang Pyong-so, şeful biroului şi Kim Won-hong, adjunctul său, au fost pedepsiţi, deşi nu se ştie în ce constă indisciplina lor.

Kim Byung-kee, membru al Parlamentului sud-coreean, a afirmat: “Monitorizăm situaţia pe măsură ce adunăm astfel de informaţii [privind pedeapsa]”.

Investigaţia a fost condusă de Choe Ryong-hae, vicepreşedinte al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord – partidul de guvernământ din statul comunist izolat.

Biroul Politic General este considerat o instituţie militară influentă, deoarece conduce activităţile de administrare a personalului crucial al altor organisme militare precum Ministerul Forţelor Armate ale Poporului, care a fost condus la un moment dat de Choe.

Pedeapsa împotriva lui Hwang a venit ca o surpriză deoarece el a fost văzut ca una dintre cele mai puternice figuri militare nod-coreene.

Hwang a ieşit în evidenţă în 2014 când a preluat conducerea Biroului.

El l-a înlocuit pe Choe, declanşând speculaţii că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un i-a întărâtat unul împotriva celuilalt pentru a-i ţine sub control şi a se asigura de loialitatea lor.

NIS a mai raportat că Phenianul s-a concentrat pe prevenirea unui posibil impact negativ al înăspririi sancţiunilor internaţionale asupra opiniei publice.

NIS a precizat: “[Phenianul] a creat un sistem în baza căruia organele de partid raportează zilnic despre greutăţile economice ale cetăţenilor, care interzice orice fel de adunări legate de consumul de alcool, cântat sau alte forme de divertisment şi care consolidează controlul asupra informaţiilor care vin din afară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe