Coreea de Sud ia în considerare reprogramarea exerciţiului militar cu SUA din 2018

Soldaţi sud-coreeni în patrulă
Soldaţi sud-coreeni în patrulă (Getty Images)

Seul doreşte să reprogrameze exerciţiul militar comun anual cu SUA care ar trebui să aibă loc la începutul anului următor, pentru a nu provoca Coreea de Nord în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018, care vor avea loc în Coreea de Sud în perioada în care este stabilit exerciţiul.

“Armata ia în considerare consultări cu forţele americane pentru a lua măsuri ca exerciţiul Key Resolve, programat pentru luna martie, să nu se suprapună cu Jocurile Olimpice”, a declarat o sursă oficială a biroului prezidenţial sud-coreean într-un interviu acordat joi agenţiei de ştiri Yonhap, adăugând că “s-ar putea să fie lansate consultări chiar în acest an”.

Sursa a mai precizat că opţiunea a fost luată în considerare de mult timp.

Jocurile Olimpice de Iarnă, cunoscute sub numele de Pyeongchang 2018, urmează să aibă loc în Coreea de Sud în perioada 9-25 februarie, iar Jocurile Paralimpice de Iarnă în perioada 8-18 martie.

Coreea de Sud şi SUA desfăşoară în mod normal cele două exerciţii militare comune – Key Resolve şi Foal Eagle – în lunile martie şi aprilie, fiind implicaţi aproximativ 17.000 de soldaţi americani şi peste 30.000 de soldaţi sud-coreeni.

Phenianul este foarte nemulţumit de aceste exerciţii militare, considerându-le pregătiri pentru invadarea Coreei de Nord. Ca răspuns, regimul comunist nord-coreean îşi dezvoltă programele de arme nucleare şi rachete balistice, un program criticat de comunitatea internaţională şi care a atras din partea ONU o serie de sancţiuni dure care au lovit din plin economia şi aşa fragilă a Nordului.

În luna iunie, preşedintele sud-coreean Moon-Jae-in l-a invitat pe liderul Coreei de Nord să participe la Jocurile Olimpice de Iarnă, sperând că acest lucru va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor foarte tensionate dintre Seul şi Phenian.