Soldat nord-coreean, împuşcat şi rănit, dezertează în Coreea de Sud

Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2017

Un soldat nord-coreean a fugit luni în Coreea de Sud după ce a fost împuşcat şi rănit de soldaţii nord-coreeni, au precizat autorităţile sud-coreene.

Soldatul a fost găsit pe partea sudică a satului de frontieră Panmunjom, la aproximativ 50 de metri sud de Linia de Demarcaţie Militară, cu răni la umăr şi cot, conform unui oficial al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Soldatul a fugit dintr-un post de pază nord-coreean din apropiere şi este tratat într-un spital.

“Dezertorul a fost transferat de urgenţă la spital cu un elicopter al Comandamentului ONU şi nu a existat niciun schimb de focuri cu partea noastră”, a adăugat oficialul pentru Reuters.

“Din moment ce era o zonă expusă Nordului, a trebuit să ne târâm spre locul unde se afla soldatul pentru a-l scoate de acolo”, a mai precizat oficialul.

Deşi, în medie, peste 1.000 de nord-coreeni fug în Coreea de Sud în fiecare an, majoritatea călătoresc prin China şi este neobişnuit ca un nord-coreean să traverseze porţiunea de frontieră ce separă cele două Corei, care încă se află în stare tehnică de război, din moment ce conflictul lor din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Ultima astfel de traversare a graniţei dintre cele două ţări vecine a avut loc în luna iunie.

Oficialul sud-coreean a precizat că starea soldatului şi gradul militar al dezertorului vor fi verificate.

Dezertarea are loc pe fondul tensiunilor dintre cele două Corei şi între SUA şi Coreea de Nord.

În acest an, Coreea de Nord şi-a dezvoltat capacitatea nucleară şi de rachete, a făcut o serie de teste şi, în acelaşi timp, s-a implicat într-un război al cuvintelor cu preşedintele american Donald Trump, care a promis că va opri Phenianul să devină capabil să lovească teritoriul SUA cu o armă nucleară.

Coreea de Nord a desfăşurat în 3 septembrie cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear, dar nu a lansat nicio rachetă din 15 septembrie, când a lansat una deasupra Japoniei – lucru care a atras asupra regimului comunist nord-coreean un nou val de condamnări internaţionale şi noi sancţiuni ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor