Cum explică Şova de ce deviază o autostradă prin judeţul lui Dragnea

Guvernul a prezentat marţi planurile privind construcţia de autostrăzi până în 2022. Un semn de întrebare l-a ridicat faptul autostrada care pleacă din Constanţa va fi deviată prin Alexandria (jud. Teleorman), fieful vicepremierului Liviu Dragnea, un oraş care are un traficul extrem de redus, în timp ce nimeni nu se grăbeşte cu construcţia tronsonului Sibiu – Piteşti, care ar fi putut deservi companii importante din zonă.
Conferinţă de presă susţinută de Victor Ponta şi Dan Şova la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.12.2013

Guvernul a prezentat marţi planurile privind construcţia de autostrăzi până în 2022. Un semn de întrebare l-a ridicat faptul că autostrada care pleacă din Constanţa va fi deviată prin Alexandria (jud. Teleorman), fieful vicepremierului Liviu Dragnea, un oraş care are un trafic relativ redus, în timp ce nimeni nu se grăbeşte cu construcţia tronsonului Sibiu – Piteşti, care ar fi putut deservi companii importante din zonă, scrie miercuri Evz.

Criticii au subliniat că devierea autostrăzii prin judeţul lui Dragnea nu are nicio justificare, nici măcar din punct de vedere al traficului. Costurile pentru construcţia Autostrăzii Bucureşti - Alexandria sunt estimate la 400 de milioane de euro. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a precizat însă că, potrivit studiilor de trafic, Alexandria are trafic de autostradă.

Şova a precizat că tronsonul Bucureşti - Alexandria face parte din Autostrada Sudului, respectiv Bucureşti - Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj - Deva - Arad - Oradea, care se află pe Coridorul IV A - pe care Comisia Europeană îl consideră cel mai important coridor european pentru transportul de tranzit.

"Din fondurile de coeziune, unde noi avem trei miliarde de euro, nu putem finanţa decât autostrăzi care se află pe reţeaua principală a reţelei transeuropene de transport. Deci, numai acelea pot fi finanţate din coeziune. Autostrada Sudului este Bucureşti - Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin -Lugoj - Deva - Arad - Oradea. Dacă veţi vedea studiile de trafic, veţi vedea că pe Bucureşti - Alexandria - Craiova chiar există trafic de autostradă. Problema este că putem finanţa din coeziune doar ce se află pe coridoarele principale, iar Alexandria se află pe coridorul principal", a declarat Dan Şova, la Realitatea TV.

Dan Şova susţine că din cei 400 de milioane de euro necesari pentru construcţia tronsonului spre Alexandria, 85% ar putea fi obţinuţi din fonduri europene.

Ministrul Şova a adăugat că până în 2022 s-ar putea finaliza construcţia celor 64 de kilometri de autostradă între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, spre Sibiu, dar în ceea ce priveşte tronsonul Râmnicu - Vâlcea Sobiu, care ar face legătura cu autostrada care va traversa întreaga ţară, de la Constanţa la Nădlac, nu este sigur că se vor găsi bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor