Băsescu, Ponta şi discuţia „neînţeleasă” de la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că după discuţia care a avut-o cu premierul Victor Ponta la Cotroceni, a urmărit declaraţia acestuia, şi a a observat că nu a înţeles că, de fapt, discuţia nu a a fost despre buget, ci despre acciza la combustibil.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.12.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că după discuţia care a avut-o cu premierul Victor Ponta la Cotroceni, a urmărit declaraţia acestuia, şi a observat că nu a înţeles că, de fapt, discuţia nu a a fost despre buget, ci despre acciza de 7 eurocenţi la combustibil.

Şeful statului anunţase, luni seară, că a luat decizia de a nu aproba Memorandumul cu FMI, motivul fiind majorarea accizei la carburanţi, măsură pe care o consideră "antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică".

În acest context, evident alarmat de decizie, Victor Ponta i-a cerut marţi preşedintelui, printr-o scrisoare deschisă, o întrevedere la Cotroceni, pentru a discuta semnarea memorandumului. La discuţie Ponta s-a prezentat cu Mugur Isărescu.

„Am fost de acord cu întâlnirea cu Ponta în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei la combustibil pe care o consider extrem de dăunătoare. Vor fi afectaţi, în mod cert, cei cu veniturile cele mai mici şi întreprinderile mici şi mijlocii. Vor fi creşteri la alimente, la preţul de transport. Părerea mea este că, urmărind declaraţia premierului, acesta nu a înţeles ce am discutat. A crezut ca am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciză şi efectele accizei”, a declarat şeful statului, potrivit Realitatea.

Traian Băsescu a precizat că va „utiliza instrumentele pe care le am pentru a atrage atenţia că această creştere va afecta puternic şi populaţia şi companiile”. Preşedintele a explicat că sunt resurse în buget şi pentru indexarea pensiilor, şi pentru creşterea salariului minim pe economie şi chiar dacă se renunţă la această acciză, resursele necesare vor fi obţinute prin tăierea de fonduri de la Ministerul Dezvoltării condus de Dragnea şi există, de asemenea, resurse plantate în diverse locuri din bugetul de stat.

„De ce insist să se facă tăierile de la domnul Dragnea? Pentru ca aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor pentru europarlamentare şi prezidenţiale. Se pare că aşa funcţionează unii primari, dacă li se bagă fisele în tonomat. Premierul putea să îi pună pe primari să pregătească proiecte pe care să le finanţeze cu bani europeni şi nu cu bani luaţi dintr-o taxă care afectează populaţia”, a declarat Băsescu.

Nici şeful statului, nici premierul, nu vor să dea înapoi.

„Refuzul meu de a semna memorandumul prin care să aprob negocierile cu Fondul nu are nicio semnificaţie din punct de vedere al menţinerii acordului. Acordul este pentru perioada 2013-2015 şi el nu se întrerupe doar dacă programul deraiază, dacă nu se respectă criteriile macro-economice stabilite la semnare. Punctul de vedere al premierului a rămas infelxibil, a susţinut că introduce taxa la combustibil. Şi eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin mijloace constituţionale. Voi întoarce bugetul la Parlament şi voi spune de unde să se taie”, a explicat preşedintele.

Băsescu a precizat că, în contextul negocierii bugetului, a mai obţinut o facilitate, ca TVA-ul să fie eligibil.

„România are un TVA de 24%, ceea ce înseamnă venituri importante la buget. Eu îmi fac datoria morală, ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică. Dar nu voi putea să am decât acţiunile legale. Eu nu pot impune prin alte mijloace guvernului să renunţe la ordonanţa prin care a modificat codul fiscal”, a continuat preşedintele.

Şeful statului şi a-oferit asistenţa în cazul în care Guvernul ar întâmpina greutăţii, dar a subliniat că nimeni nu îl poate obliga să ia o măsură care va avea un efect similar cu cel pe care l-a avut creşterea TVA-ului.

„Cert e că ce măsuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plăti şi pensiile şi salariile. Iar dacă bugetul nu ar fi gata şi guvernul are nevoie de asistenţă, pot să îi învăţ cum să facă să plătească şi indexările şi salariul minim şi creşterea venitului minim garantat. Pot să îi învăţ cum să facă acest lucru respectând legea. Nu îmi poate cere nimeni să îmi însuşesc o măsură care va avea acelaşi efect pe care l-a avut creşterea TVA-ului. Atunci România era destabilizată. E păcat să afectezi cetăţenii şi companiile printr-o astfel de măsură”, a precizat Traian Băsescu.

Discuţia dintre cei doi înalt demnitari a fost, în opinia preşedintelui, una „calmă, civilizată”, dar se pare că au fost neînţelegeri în sensul că „premierul a plecat cu o confuzie. Noi am discutat despre acciză, nu despre buget”.

Desigur eşecul acestei discuţii, în opinia lui Victor Ponta, este integral vina preşedintele Traian Băsescu, care are o "poziţie extrem de inflexibilă".

"Din păcate, poziţia preşedintelui este extrem de inflexibilă. Ne-a spus că va da proiectul de buget înapoi la Parlament. Singura rugăminte pe care i-am adresat-o a fost aceea de a nu tergiversa excesiv de mult şi să încercăm să facem toate procedurile astfel încât până la 1 ianuarie să avem totuşi bugetul. Preşedintele va retrimite legea, va contesta la Curtea Constituţională. Rugămintea mea a fost ca aceste proceduri să le facă într-un termen rezonabil. Nu mi-a garantat nici că da, nici că nu. Poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă. Urmează ca, după ce Parlamentul votează bugetul, sa îl trimitem, sa îl retrimită sa îl votăm încă o dată, sa îl conteste la Curte şi apoi va trebui sa îl promulge", a declarat premierul după întâlnire.

"Preşedintele vrea să ne şicaneze cât mai mult", a concluzionat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor