Ce cred reprezentanţii părinţilor despre expoziţia de cadavre de la Antipa
alte articole
Faptul că va fi permis accesul la expoziţia de cadavre de la Antipa pentru copii, indiferent de vârsta acestora, a stârnit nemulţumirea unor părinţi care nu ar fi de acord ca accesul publicului să fie liber. Aşa cum la televizor există restricţii şi avertizări pentru programele care nu au un conţinut adecvat pentru cei mici, aşa ar trebui să se procedeze şi la această expoziţie, atrag atenţia părinţii nemulţumiţi.
“Dacă acele exponate ar fi fost din plastic, era altceva. Copiii studiază frecvent la şcoală schelete şi mulaje, dar să vezi un om adevărat, care seamănă cu tine – cât de şocant poate să fie? Ar trebui o atenţionare pentru copii, o bulină, aşa cum se pune şi la filme, la TV. Dacă acolo se procedează aşa, aici de ce nu?”, a declarat, pentru Epoch Times, Adrian Topor, vicepreşedinte executiv al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Copiii ar putea fi şocaţi de ceea ce văd la expoziţia de cadavre, chiar dacă scopul este unul educativ şi organizatorii nu şi-au propus să invite oamenii la un eveniment menit să stârnească groaza.
“Vorbim mult despre drepturile copilului, ce trebuie să ştie şi să înţeleagă. Suntem de acord ca un copil trebuie să înveţe, dar subiectele respective să fie aduse la nivelul lui de înţelegere, adecvat vârstei. Îmi închipui că mă duc cu copilul meu de 6 ani acolo şi el îmi va pune multe întrebări despre un cadavru. Cine e? De ce a ajuns acolo? Explicaţiile l-ar putea şoca pe copil şi mai mult. Dacă va merge la expoziţie cu o educatoare, cât de pregătită va fi persoana respectivă să dea informaţii?”, s-a întrebat Adrian Topor.
Reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a declarat că înţelege că cei de la Muzeul Antipa au oferit acces gratuit copiilor de până la 7 ani pentru că se aşteaptă ca aceştia să vină cu un adult care va plăti biletul şi va creşte numărul de vizitatori.
“Îi rog pe cei de la Antipa să se gândească la propriii copii şi să treacă de dorinţa de a avea vizitatori. Ar trebui să găsească o metodă să aducă la expoziţie persoane care să înţeleagă despre ce este vorba. Am o fată studentă la Medicină şi o voi îndemna să meargă. Sunt unii studenţi de la Medicină care, la vârsta de 18-20 de ani, îşi aleg alte specializări pentru că nu suportă să vadă cadavre, în aceste condiţii mă întreb ce poate înţelege un copil de 8 ani din acea expoziţie. Nu cred că această expoziţie e pentru orice vârstă”, a precizat Adrian Topor.
Pregătiri de boicot
Împotriva prezenţei copiilor la expoziţia de la Antipa s-a pronunţat şi Bogdan Drăghici, preşedintele ONG-ului Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA).
“E o aberaţie, ar trebui să fie interzis accesul copiilor, cel puţin până la vârsta de zece ani. Am văzut imagini pe Internet cu exponatele şi sunt suficiente pentru a-mi da seama de impactul lor. Modul cum sunt prezentate ridică probleme nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi”, a declarat, pentru Epoch Times, Bogdan Drăghici.
Alianţa TATA intenţionează să facă demersuri pentru a impune desfăşurarea expoziţiei în anumite condiţii, astfel încât copiii să fie protejaţi. “Dacă nu se iau măsuri, putem vorbi de un boicot. Am discutat cu mai multe ONG-uri şi vrem să facem un demers comun. Am patru copii acasă, cu vârste între patru şi nouă ani, dar nu l-aş duce pe niciunul la expoziţie”, a precizat Bogdan Drăghici.
Expoziţia urmează să fie deschisă pe 22 martie şi va putea fi vizionată până pe 30 iunie. Prezentarea corpurilor umane conservate după o metodă specială numită plastinare a stârnit controverse în întreaga lume. Cei mai mulţi au ridicat probleme de etică şi au atras atenţia asupra faptului că organizatorii nu au putut demonstra că exponatele nu sunt cadavre ale prizonierilor de conştiinţă executaţi de regimul comunist din China. În Franţa şi Marea Britanie, expoziţia a fost închisă în urma unei decizii a instanţei.
Scopul declarat al expoziţiei de la Bucureşti este unul educativ, iar vizitatorii vor avea ocazia să examineze organismul uman cu ochii unui chirurg şi să experimenteze o incursiune vizuală în interiorul lui, după cum au precizat reprezentanţii Muzeului Antipa.