Cum ar arăta cele şapte minuni ale lumii antice, dacă ar exista astăzi [video]

Portalul Budget Direct reconstruieşte digital aceste simboluri ale omenirii antice şi le plasează în peisajul secolului XXI. Numai unul a rezistat până în prezent.
Colosul din Rhodos (292-280 î.Hr) (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
12.05.2019

Niciodată nu au fost mai mult de cinci minuni în acelaşi timp, dar, într-un fel sau altul, cele şapte minuni ale lumii antice sunt o referire la un punct culminant al monumentelor omenirii. Adevărul este că de multe ori vorbim despre ele fără să ştim cu adevărat care sunt, sau cunoscând doar referinţe vagi despre acestea. Ştim doar că ne conduc într-o lumea fascinantă, plină de amintiri nedefinite.

Cele şapte minuni ale lumii antice sunt (în ordine cronologică):

Marea Piramidă din Gizeh (2550 î.Hr. Egipt); Grădinile suspendate ale Semiramidei (600 î.Hr., babilonieni); Templul zeiţei Artemis din Efes (550 î.Hr., lidieni, greci); Statuia lui Zeus din Olympia (435 î.Hr., greci); Mausoleul din Halicarnas (351 î.Hr. carieni, greci); Colosul din Rhodos (292-280 î.Hr. Grecia elenistică); Farul din Alexandria (secolul al III-lea î.Hr. Egiptul elenistic).

Cele şapte minuni ale lumii antice (Wikipedia.org)
Cele şapte minuni ale lumii antice (Wikipedia.org)

Într-o listă iniţială a lui Antipater, Farul din Alexandria era înlocuit cu Zidurile Babilonului. Lista de mai sus a fost folosită începând cu secolul al VI-lea d.H. Dintre aceste minuni, singura care s-a păstrat este Marea Piramidă din Giza. Existenţa Grădinilor suspendate nu a fost încă dovedită 100%. Înregistrările istorice indică faptul că celelalte cinci minuni au fost distruse prin dezastre naturale. Templul zeiţei Artemis din Efes şi Statuia lui Zeus din Olympia au fost distruse de incendii, iar Farul din Alexandria, Colosul din Rodos şi Mausoleul din Halicarnas au fost distruse de cutremure.

În stabilirea celor şapte minuni ale lumii antice, grecii au avut un rol important. Istoricul Herodot, călătorind în Egipt în anul 450 î.Hr. afirma că: “Nicăieri în lume nu se pot vedea atâtea lucruri de o măreţie atât de greu de definit”. El exemplifica această afirmaţie cu două mari construcţii egiptene apreciind că, sunt chiar superioare piramidelor: Lacul artificial Moeris şi Labirintul de la Fayum. Acesta fusese construit de faraonul Amenemhet al III-lea (1842-1798 î.Hr.) şi este de fapt un templu funerar cu două niveluri şi 3000 de camere, coridoare, coloane şi intrări secrete.

Din păcate, de-a lungul timpului, din cauza cutremurelor, incendiilor şi jafurilor au dispărut şase edificii. Dar acum, portalul Budget Direct le-a reconstruit virtual, depunând un efort enorm, pentu a putea fi văzute de ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic cu ele. Rezultatul este uimitor! Le puteţi admira în clipul video de mai sus!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor