Tunel misterios descoperit în ruinele unui templu aztec
alte articole
Pasajul, având aspectul unui tunel, duce înspre două mici încăperi sigilate unde ar putea fi depuse rămăşiţele incinerate ale unor conducători azteci din anii 1325-1521 ale căror locuri de veci nu au fost descoperite încă până acum.
Potrivit unor declaraţii făcute luni de reprezentanţi ai Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie pentru Associated Press, o echipă condusă de arhitectul Leonardo Lopez a descoperit un tunel lung de 8 metri care duce înspre centrul unei platforme unde, probabil, erau incineraţi conducătorii azteci. Intrarea în tunel a fost închisă cu o placă de piatră de trei tone, dată la o parte de specialişti în 2013.
După ridicarea plăcii, specialiştii au descoperit, în tunel, oase de copii şi de vulturi. De asemenea, specialiştii au mai găsit două cranii ale unor copii între 5 şi 7 ani. Cercetătorii cred că cei doi copii au fost decapitaţi. De altfel, cercetătorii au descoperit la faţa locului şi cuţite de piatră folosite la sacrificiile umane.
“După ce am scos piatra şi pământul, am constatat că tunelul duce direct în centrul Cuauhxicalco (loc pentru ceremonii unde se crede că erau incineraţi conducătorii aztecilor)", a declarat Leonard Lopez Lujan. La capătul pasajul sunt două vechi intrări, zidite.
Potrivit legendelor aztece, Templo Mayor este amplasat chiar pe locul în care zeul Huitzilopochtli i-a anunţat pe azteci că au descoperit "pământul promis". Semnul că aztecii au ajuns în locul unde trebuie să-şi ridice oraşul a fost un vultur cu un şarpe în cioc stând pe un cactus. Templul a fost distrus de spanioli în 1521.
Templo Mayor a fost unul din cele mai importante clădiri din capitala aztecă, aşadar pare logic ca aztecii să-şi fi înmormântat acolo conducătorii.
"Credem că cele două mici încăperii de la capătul tunelului adăpostesc urne cu cenuşa conducătorilor azteci. Există, însă, şi posibilitatea să ne înşelăm", a declarat Lopez Lujan, pentru RedOrbit.
Pasajul a trebuit să fie reînchis timp de aproape doi ani din cauza unor lucrări executate la una din intrările în ruine, însă specialistul şi-a exprimat speranţa că săpăturile vor fi reluate la începutul anului viitor.
“Având în vedere vechimea construcţiilor ce înconjoară cele două încăperi, presupunem că în spatele celor două intrări închise cu zidărie ar putea fi două mici încăperi cu rămăşiţele incinerate ale unor conducători ai Tenochtitlanului, precum Moctezuma şi succesorii săi, Axayacatl şi Tízoc.”, a mai declarat specialistul.