Anomalii termice uimitoare detectate în Egipt, la Piramida lui Keops

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă şi arhitecţi au relevat o anomalie termică misterioasă în Marea Piramidă a lui Keops, cea mai mare şi cea mai veche dintre cele trei piramide din complexul piramidelor din Giza, Egipt, spun autorităţile în materie de antichităţi din ţară.
Turiştii se plimbă pe cămile pe lângă Piramida Khafre din Giza, la sud-vest de Cairo, 11 octombrie 2012.
Turiştii se plimbă pe cămile pe lângă Piramida Khafre din Giza, la sud-vest de Cairo, 11 octombrie 2012. (KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images)

Într-o declaraţie lansată luni, Ministrul egiptean al Antichităţilor a anunţat că "printre diferitele anomalii termice identificate, echipa a observat una deosebit de impresionantă situată pe partea de est a Piramidei lui Keops la nivelul solului", adăugând că, în această parte a piramidei, o suprafaţă alcătuită din câteva blocuri era mai caldă - cu până la şase grade Celsius - decât blocurile vecine.

Potrivit declaraţiei, multe ipoteze şi posibilităţi ar putea fi formulate, incluzând între acestea prezenţa unor goluri în spatele suprafeţei, curenţi interni de aer sau materiale diferite folosite la construirea piramidelor.

"Keops ne va oferi astăzi unul dintre secretele sale", a declarat reporterilor Mamdouh al-Damati, ministrul egiptean al Antichităţilor.

Proiectul, numit Operaţiunea de Scanare a Piramidelor, a fost iniţiat pe 25 octombrie de către Facultatea de Inginerie de la Universitatea din Cairo şi Institutul Francez al Patrimoniului, Inovării şi Conservării (HIP), de sub autoritatea Ministerului Egiptean al Antichităţilor, cu scopul de a identifica prezenţa structurilor interne necunoscute şi a cavităţilor

Proiectul, care este preconizat să se desfăşoare cel puţin până la sfârşitul anului 2016, utilizează o combinaţie de tehnologii, printre care termografia în infraroşu, fotogrametria şi reconstrucţia 3D pentru a scana cele două piramide de la Giza, Keops şi Khafre, situate la periferia capitalei Cairo. Piramida Înclinată şi Piramida Roşie de la Dahshur, amplasate pe malul de vest al Nilului, aproape 40 km la sud de Cairo, au fost, de asemenea, incluse în proiect.