Crucea "eroilor" fostei Securităţi, flancată de drapelele României şi UE de Ziua Veteranilor [Gândul]

Ziua Veteranilor la Cimitirul din Pitesti (Gandul)
Loredana Diacu
12.11.2024

În fiecare an, pe 11 noiembrie, în România se celebrează Ziua Veteranilor, zi care aminteşte de încheierea Primului Război Mondial. La Cimitirul Militar din Piteşti au avut loc o ceremonie militară şi o slujbă religioasă, dar au apărut din nou semne de întrebare, în contextul în care crucea ridicată în memoria „eroilor” Securităţii s-a aflat în prim-plan, scrie Gândul.

În timpul ceremoniei care a avut loc luni – 11 noiembrie 2024 – în Cimitirul Militar din Piteşti, controversatul monument al Securităţii a fost flancat, paradoxal, de drapelele României şi ale Uniunii Europene, iar în centrul atenţiei s-a aflat chiar ctitorul acestui monument, col.(r) Dumitru Şovar.

Faptul că un monument ridicat în memoria unor membri ai Securităţii, dintre care mulţi au făcut poliţie politică în regimul comunist, unii dintre ei fiind torţionari sau chiar criminali, a fost flancat cu drapelul de stat al României, dar şi cu cel al Uniunii Europene, reprezintă o tristă realitate.

„Ctitorul crucii Securităţii, fostul ofiţer de securitate Dumitru Şovar, acuzat de CNSAS că a făcut poliţie politică, a ocupat cu solemnitate centrul imaginii de ansamblu”, au precizat sursele Gândul.

Controversatul monument a fost inaugurat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate col.(r) Dumitru Şovar.

Reamintim, în acest context, că la Închisoarea Piteşti, la sfârşitul anilor 1949 şi începutul anilor 1950 a avut loc unul dintre cele mai macabre experimente de reeducare a fiinţei umane – cunoscut sub numele de Experimentul Piteşti. Acele crime au fost comise de Poliţia Politică şi de deţinuţi recrutaţi de aceasta.

Potrivit publicaţiei citate, Şovar, care conduce ACMRR-SRI Argeş, se dezice cu vehemenţă de propriul demers, în speranţa evitării unei noi dezbateri, şi acuză că totul este doar un “subiect de presă”. Totodată, spune că nu este vorba de un monument ci despre “o cruce” dedicată celor care au lucrat în SRI, după anul 1990.

În schimb, potrivit PressHub, surse din interiorul ACMRR-SRI Argeş afirmă că aproximativ 95% dintre membrii acestei asociaţii sunt foşti lucrători ai Securităţii regimului comunist, ofiţeri activi în anii ’70 şi ’80, care au cotizat pentru ridicarea monumentului de la Piteşti.

Experţii CNSAS au tras un semnal de alarmă şi transmit că “asistăm de ceva vreme la reabilitarea explicită a Securităţii şi, împreună cu ea, a dictaturii comuniste”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor