Criza de lichidităţi din China dă semne de adâncire

Economia Chinei se află pe o cale  periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât  cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi.
Economia Chinei se află pe o cale periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Luni mii de chinezi din zonele rurale s-au îngrămădit să-şi retragă banii din sucursale Băncii Comerciale Sheyang din Jiangsu, care a rămas fără bani lichizi.

Veşti despre lipsa de lichidităţi a băncilor cooperatiste rurale din China au apărut în ianuarie, însă la vremea aceea autorităţile au dat vina pe perioada apropiată de Anul Nou chinezesc.

Directorii Băncii Comerciale Sheyang din provincia Jiangsu, aflată la 300 de kilometri nord de Shanghai, au refuzat să poarte o convorbire telefonică cu jurnaliştii care vroiau să investigheze cazul. De asemenea, nici oficialii Comisiei Regulatoare Băncilor Chinei (BCRC), responsabilă de Banca Comercială Sheyang, din Jiangsu, Yangcheng şi Shenyang nu vrut să comenteze pe tema incidentului.

Până acum băncile chineze au funcţionat sub garanţii guvernamentale, regimul de la Beijing luându-şi responsabilitatea de a le proteja împotriva falimentului.

În luna ianuarie, gigantul HSBC a început să refuze retrageri în numerar de sume important în Marea Britanie. Unor clienţi ai băncii li s-a cerut să specifice un motiv pentru retragerea de bani din propriile conturi atunci când au dorit să retragă sume de 5 mii de lire, oficiali ai băncii susţinând că au modificat politica de retrageri de numerar.