Crimele comunismului, date uitării? Condamnarea lui Ficior riscă să fie ultimul demers de acest gen
alte articole
Condamnarea colonelului Ioan Ficior este consecinţa directă a demersului "Dosarului torţionarilor" fiind a doua condamnare, după Alexandru Vişinescu, a unui "torţionar" care ajunge în instanţă ca urmare a unui denunţ al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, de la înfiinţarea agenţiei guvernamentale în 2005, a declarat consilierul prezidenţial Andrei Muraru, fost şef al IICCMER.
La doi ani şi jumătate de la denunţarea fostului comandant de la Periprava, sentinţa dată în cazul lui Ficior dovedeşte, potrivit consilierului, că acea campanie pe care a demarat-o în vara lui 2013 a fost una "profesionistă, cu dosare care s-au finalizat în justiţie şi, iată, cu condamnări".
"Crimele comunismului sunt astăzi, prin aceste condamnări, probate, mărturisite, validate în sala de tribunal, victimele sunt recunoscute şi ascultate, iar criminalii sunt condamnaţi, încarceraţi, deposedaţi de gradele militare, de avere şi de drepturile civile. Primul nivel a fost deja atins: torţionari dovediţi de instanţă, crimele comunismului au devenit imprescriptibile, naşterea unei jurisprudenţe locale.
Din păcate, odată cu această condamnare a fostului şef de la Periprava, acţiunea de tragere la răspundere a decidenţilor comunişti vinovaţi de represiune riscă să se încheie definitiv cu acest caz. De ce se întâmplă însă tocmai acum aşa ceva, când ar fi fost de aşteptat, odată deschisă calea Justiţiei, să urmeze unul după altul torţionari trimişi în judecată? Am mai spus-o şi o repet aici: din ignoranţă, din amatorism, dar nu în ultimul rând din multă lene şi delăsare", a declarat Andrei Muraru.
Fostul şef IICCMER susţine că, în loc să continue această campanie, să investigheze noi şi noi piste, să identifice potenţiali făptaşi şi să asculte martorii, IICCMER-ul de azi s-a oprit ca un ceas întors cu cheia, pur si simplu nu mai vrea.
"Cine aruncă astăzi vina spre procurori înseamnă că nu cunoaşte cum funcţionează o investigaţie de acest fel. Se vede cu ochiul liber că demersul pe care l-am început în 2013 a fost abandonat şi aşa este şi astăzi. Atâta timp cât IICCMER nu va mai face investigaţii, "Dosarul torţionarilor" va rămâne definitiv închis", a subliniat Andrei Muraru.