România are buget. Unul votat pe repede înainte

Criticat de opoziţie, considerat nerealist şi populist de specialişti, bugetul a fost aprobat după dezbateri pe repede-înainte şi după "votarea din burtă" a amendamentelor.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Cu 208 voturi favorabile şi 105 "împotrivă", bugetul ţării pe anul în curs a fost adoptat, marţi, în Parlament, după dezbateri pe repede înainte, puternic criticate de opoziţie. Tot astăzi a fost votat şi bugetul asigurărilor sociale cu 208 "pentru" şi 107 "împotrivă".

Reamintim că bugetul întocmit de PSD a stârnit valuri de critici din partea Opoziţiei, fiind considerat ca nerealist, toxic chiar, şi bazat pe date false. Astfel, liberalul Florin Cîţu a reamintit că există suspiciuni cu privire la datele care au stat la baza alcătuirii bugetului pe 2017, respectiv că bugetul se bazează pe o perspectiă de creştere falsă. Instituţia abilitată să estimeze creşterea, respectiv CNP - Comisia Naţională de Prognoză - ar fi furnizat date ce se potriveau suspect de perfect cu programul de guvernare al lui Liviu Dragnea publicat în septembrie 2016, a arătat Cîţu.

De asemenea, Cîţu a criticat modul în care s-au desfăşurat dezbaterile în Comisiile de buget-finanţe, susţinând că PSD a trecut în mod "fulgerător" acest buget, nefiind luate în considerare amendamentele.

"Incredibil, la Parlament bugetul se votează pe bandă rulantă. Votul electronic, deşi ar funcţiona, nu este folosit. În schimb se votează cu mâna mii de amendamente. Nici nu ridicăm mâna bine, şi preşedintele de şedinţă scoate deja un număr din burtă şi se aprobă. Toate amendamentele susţinute la tribună sunt respinse, iar 172 voturi sunt constant împotrivă de la PSD/ALDE chiar dacă probabil nu sunt atâţia în sală. Cad drumuri, poduri, centuri, biserici sau orice alte proiecte la grămadă. Concluzia: asistăm la o mascaradă. PSD şi ALDE numai de oameni nu se interesează!", semnala luni seara şi deputatul USR Matei Dobrovie.

Pe de altă parte, premierul Grideanu a descris bugetul ca fiind unul care poate contribui la îmbunătăţirea vieţii românilor şi care se va încadra (nu se ştie cum) în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB angajată de Guvern.

"Bugetul anual este, cu siguranţă, un moment important pentru România, pentru Guvern şi pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele şi toate programele publice pe termen scurt şi mediu. Este poate singurul moment în care semnificaţia cuvintelor din declaraţiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei şi pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht", a afirmat Grindeanu, citat de Agerpres, în plenul reunit al Parlamentulu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne