Deputat USR: Legea prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici este o măsură ipocrită

De eliminarea impozitelor şi plăţii CASS pentru pensiile sub 2000 de lei vor beneficia cei cu pensii mari, nu bătrânii ale căror venituri abia le permit să-şi ducă zilele.
Manuel Costescu
Manuel Costescu (Facebook)

Eliminarea taxelor şi impozitelor pentru pensiile sub 2000 de lei este o măsură ipocrită, semnalează, pe Facebook, deputatul USR Manuel Costescu. Potrivit lui Costescu, fost secretar de stat din Ministerul Economiei în Guvernul Cioloş, deşi legea a fost prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, acest lucru este fals, cei ce urmează să primească bani în plus fiind, de fapt, pensionarii cu pensii medii, peste 1000 de lei şi, mai mult, beneficiarii de pensii mari, peste 2000 de lei.

Pe lângă faptul că bătrânii cu pensii mici nu vor avea vreun beneficiu din legea PSD căci şi până acum, veniturile din pensii până la 1000 de lei erau scutite de impozit pe venit, măsura impusă de social- democraţi poate crea dezechilibre bugetare, mai atrage atenţia deputatul.

"Măsura aceasta, împreună cu celelalte anunţate de guvern, poate crea şi dezechilibre bugetare şi asta într-o perioadă în care România de abia a dobândit un echilibru fragil. Pentru a diminua impactul bugetar, USR susţine majorarea impozitării pensiilor speciale care nu răspund nici principiului solidarităţii, nici celui al contributivităţii, fiind, în opinia USR, un privilegiu", adaugă Costescu.

Potrivit deputatului, USR este în favoarea creşterii veniturilor oamenilor, atât pensii cât şi salarii, însă, pentru ca majorările să poată fi susţinute şi peste un an şi peste zece ani, în orice fel de condiţii economice, este necesar ca această discuţie să aibă loc în cadrul unei dezbateri mai largi asupra salarizării şi a sistemului de pensii.

"Fără această dezbatere, măsurile intempestive pot crea inechităţi între salariaţi şi pensionari şi dezechilibre macroeconomice", consideră Costescu.

"De asemenea USR critică predispoziţia actualei majorităţi şi a actualului guvern către politicile economice prociclice, o continuare a filosofiei guvernelor Tăriceanu. Este contraindicat pentru sănătatea economiei ca în perioadele de creştere economică să fie crescute veniturile, cum s-a întâmplat în mandatul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, iar în perioadele de recensiune, acestea să fie diminuate, ca în guvernele Boc. Consecinţele le-am simţit cu toţii. România a suportat mai greu criza economică, iar ieşirea de criză s-a făcut cu întârziere", adaugă deputatul.