Corupţie la ANRE. Vicepreşedintele Claudiu Dumbrăveanu, judecat pentru luare de mită

Procurorii anticorupţie i-au trimis luni în judecată pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electroalfa Internaţional SRL, pe care îi acuză de luare de mită, precum şi pe Florin Gugu, directorul ENEL, acuzat de dare de mită.
Andrei Pricopie
04.08.2014

alte articole

Sigla DNA (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.08.2014

Procurorii anticorupţie i-au trimis luni în judecată pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electroalfa Internaţional SRL, şi pe Florin Gugu, directorul ENEL, într-un dosar de corupţie în care cei trei se află sub control judiciar, relatează Realitatea.net.

Potrivit DNA, Claudiu Dumbrăveanu este acuzat de luare de mită, Gheorghe Ciubotaru de complicitate la luare de mită, iar Florin Gugu de dare de mită. Procurorii i-au reţinut pe aceştia la 5 iunie, dar Tribunalul Bucureşti a respins, la 7 iunie, propunerea de arestare preventivă, decizie contestată de DNA. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, la 17 iunie, cercetarea lor sub control judiciar.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cursul anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electroalfa Internaţional SRL, al cărei asociat este Gheorghe Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

În prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere lui Gugu, director ENEL, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electroalfa Internaţional SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor