Andreea Paul: ASF este afacerea de familie a puterii PSD. Voi cere lămuriri în Parlament cu privire la ultimele decizii

Vicepreşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, Andreea Paul, a declarat joi, pentru ziarul Bursa, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o afacere de familie a PSD şi a anunţat că, la începutul sesiunii parlamentare, va face o cerere oficială pentru a lămuri şi fundamenta ultimele decizii ale instituţiei.
Andrei Pricopie
31.07.2014

alte articole

Andreea Paul (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
31.07.2014

Vicepreşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, Andreea Paul, a declarat joi, pentru ziarul Bursa, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o afacere de familie a PSD şi a anunţat că, la începutul sesiunii parlamentare, va face o cerere oficială pentru a lămuri şi fundamenta ultimele decizii ale instituţiei.

"ASF este afacerea de familie a puterii PSD, unde abuzurile grave ale fostei conduceri a ASF au fost deconspirate de către DNA, altele sunt încă în analiză, şi unde numirile ilegale, declarate neconstituţionale, s-au ţinut lanţ în fostul şi actualul mandat. Este cazul recent al domnilor Victor Ciorbea şi Marian Sârbu. Primul a fost numit ulterior Avocatul Poporului, cu susţinerea PSD, iar cel de-al doilea a rămas angajat în ASF pe un salariu astronomic, după ce Curtea Constituţională a acceptat sesizarea PDL cu privire la nerespectarea criteriilor legale de experienţă profesională", a precizat Andreea Paul.

În opinia acesteia, multe probleme din pieţele de capital şi financiare sunt încă nerezolvate, în ciuda faptului că ASF a primit suport financiar consistent din partea Băncii Mondiale pentru a-şi eficientiza activitatea. Totodată, în paralel, s-au externalizat către mai multe firme private de consultanţă, cu sume grase, serviciile necesare pentru a atinge acelaşi obiectiv de restructurare a ASF.

"În condiţiile în care instituţia omoloagă din Polonia (KNF) are mai puţini membri executivi şi cu salarii mult mai mici (la nivelul preşedintelui ASF de peste 3 ori mai mic), KNF supraveghează o piaţă financiară de peste 10 ori mai mare decât cea supravegheată de ASF România. În spaţiul public s-a vorbit mult despre restructurarea personalului şi a salariilor, dar nu s-a făcut mai nimic. Surpriza apare odată ce aflăm că hiperpolitizarea ASF este acum şi mai bine remunerată, cu prime pentru nu se ştie ce performanţe, fără criterii clare, transparente, pentru acordarea lor. ASF lucrează sub o cupolă de sticlă. Acum o cer public, prin intermediului ziarului BURSA, dar la începutul sesiunii parlamentare voi face o cerere oficială pentru a lămuri şi fundamenta ultimele decizii ale ASF, pentru a-i chema să dea socoteală în Comisia de Buget-Finanţe din Parlamentul României", a explicat Andreea Paul.

Miercuri, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, anunţa că unii salariaţi ai instituţiei, care au muncit pentru proiecte speciale, vor fi recompensaţi cu prime. "Avem deja două proiecte, două colective care au muncit foarte bine şi foarte serios, după cum ştiţi. Spre exemplu: raportul pe care l-am prezentat la Parlament şi pe care l-am afişat şi pe site este făcut de un colectiv sârguincios, care a muncit în două săptămâni şi au făcut o lucrare remarcabilă şi cred că ei merită o primă. Şi o să mai dăm şi alte exemple. Pur şi simplu, proiecte de impact pentru organizaţie. Noi avem atâtea proiecte acum şi sunt atâtea lucruri de transformat, că vreau să mobilizez colectivul, ca să se angajeze la aceste proiecte", a declarat acesta la un post de televiziune.

Potrivit bursa.ro, din Regulamentul ASF reiese că raportul de activitate al ASF către Parlament este sarcină de serviciu pentru care angajaţii ASF sunt deja salarizaţi, şi nu reprezintă nicidecum vreun "proiect special".

După ce s-a făcut mare tam-tam în presă despre salariile colosale ale angajaţilor ASF, care ajung la câteva zeci de mii de euro/lună, la sfârşitul lunii februarie, Comisia de Buget Finanţe a început o anchetă asupra activităţii ASF. În luna martie, Comisia a anunţat că salariile angajaţilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie reduse cu 30%. Deşi a trecut aproape o jumătate de an, reducerea salariilor se află încă în faza de proiect, în timp ce primele s-au consolidat.

ASF anunţa în iunie că "sistemul de prime va fi reanalizat, cel mai probabil, în luna septembrie", însă conducerea nu a mai aşteptat până în septembrie şi a optat pentru luna iulie, Consiliul ASF luând decizia ca toţi angajaţii instituţiei să primească la sfârşitul anului o primă în valoarea unui salariu brut.

De cealaltă parte, la începutul lunii iunie, ASF transmitea că salariaţii săi nu au primit prime de Paşte şi nici de vacanţă, iar preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, le mulţumea acestora pentru înţelegerea de care au dat dovada cu privire la reevaluarea sistemului, pe bază de performanţe.

Preşedintele ASF încasează 14.000 de euro, salariul prim-vicepreşedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, cei trei vicepreşedinţi au şi ei parte de un salariu lunar generos, de 90% din salariul preşedintelui, iar cei 12 membri neexecutivi primesc, în schimb, fiecare câte 3.600 euro pe lună. Însă, dacă adăugăm şi primele pe care le primesc aceştia, sumele devin mult mai mari.

Pentru a exemplifica, vă prezentăm o listă publicată de Hotnews în luna februarie, în care sunt prezentate sumele de bani încasate de angajaţii ASF pe vremea când Radu Ruşan conducea instituţia. ASF, instituţie care ar trebui să reglementeze cu maximum de probitate şi credibilitate piaţa de capital din România, este locul de muncă de unde îşi încasează salariile neveste şi copii de politicieni şi oameni politici cu mare influenţă în „răposatul” USL.

Lista salariaţilor politici de la ASF

Dan Radu Ruşanu, fostul preşedintele ASF judecat în dosarul "Carpatica" pentru corupţie, a câştigat 37.315 euro brut în luna noiembrie şi 34.779 de euro brut în decembrie. Ruşanu, naş de cununie al fostului ministru de Finanţe liberal Daniel Chiţoiu, a fost membru PNL.

Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe PNL, care a încasat peste 68.000 euro în noiembrie şi decembrie de la ASF. Acesta a precizat că venitul său brut din decembrie 2013 (50.946 euro) cuprinde, alături de salariul brut, o primă de vacanţă anuală (echivalând cu un salariu) de care beneficiază lucrătorii ASF şi o primă de sfârşit de an, ceea ce explică diferenţa mare dintre banii luaţi în decembrie - 50.946 euro - şi noiembrie, 17.096 euro.

ASF lucrează sub o cupolă de sticlă

Laura Elena Chiţoiu, soţia fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu, a obţinut un venit brut de 19.059 euro în ultimele două luni ale anului 2013. Laura Chiţoiu este urmărită penal pentru abuz în serviciu, fiind acuzată că ar fi ajutat în mod ilegal o persoană să obţină un aviz de la ASF pentru a ocupa o funcţie de conducere într-o societate de asigurări.

Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor - PSD, este una dintre cele mai bine plătite angajate ale ASF, câştigând în noiembrie şi decembrie 2013 16.700 de euro brut.

Aura Gabriela Socol, soţia consilierului premierului Ponta, Cristian Socol, a figurat şi ea pe statele ASF-ului, cu 16.067 euro brut în ultimele două luni ale anului 2013.

Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, figurează cu 15.356 euro în două luni.

Răzvan Wlassopol, soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a obţinut de la ASF un venit brut de 11.556 euro în noiembrie şi decembrie 2013.

Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), a câştigat în total 10.822 euro brut în ultimele două luni din 2013.

Daniela Motreanu, soţia deputatului PNL Dan Motreanu, a fost plătită cu 13.178 euro brut în noiembrie şi decembrie 2013.

Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), a încasat şi ea un venit brut de 9.844 euro în ultimele două luni din an.

Dan Mircea Popescu, fost ministru PSD, a încasat 4.922 euro brut în noiembrie şi 6.589 euro brut în decembrie 2013.

La solicitarea hotnews.ro, ASF a precizat la 14 februarie că, în unele cazuri, sumele încasate de angajaţii ASF în noiembrie şi decembrie au inclus şi prima de vacanţă acordată o dată pe an şi prima de sfârşit de an, conform contractului de muncă. Aceste prime ar fi acordate conform contractului de muncă la nivelul ASF şi sunt uzuale în practica industriei financiare".

Purtătorul de cuvânt al ASF a explicat de ce actuala conducere a instituţiei nu are nicio vină pentru faptul că pe ştatele de plată figurează neveste şi copii de politicieni: "Ei au fost în fostele comisii de supraveghere. Doamna Zgonea a fost angajată de CSA în 2006, doamna Scutaru în 2006. Nu vorbim de persoane angajate de ASF. Motivul că e soţul cuiva nu e suficient pentru a fi dat afară când s-a creat ASF. Doamna Chiţoiu, din 2006. Aura Socol e un bun profesor de economie, cred că e angajată după înfiinţarea ASF. Soţul Liei Olguţa Vasilescu, din 2005. Fiul doamnei Câmpeanu, angajat după înfiinţarea ASF. Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Oprea, în 2012, înainte de înfiinţarea ASF".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor