Corupţie fără frontiere: Oficiali ONU morţi, bani negri şi clanul Clinton

De parcă asupra clanului Clinton nu s-au abătut suficiente scandaluri în ultimele luni, un miliardar chinez implicat într-un dosar privind corupţia administraţiei Clinton din anii '90 a fost prins anul trecut introducând ilegal fonduri masive în SUA. Aducerea sa în faţa justiţiei poate scoate la iveală noi dedesubturi ale relaţiilor dintre Clintoni şi Partidul Comunist Chinez.
Ng Lap Seng (st), Bill Clinton şi Hillary Clinton. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.11.2016

Scandalul "China-gate", în care a fost implicat fostul preşedinte american Bill Clinton are şanse să ajungă din nou în atenţia publicului.

Miliardarul chinez Ng Lap Seng, unul dintre pionii regimului chinez în scandalul China-gate şi om de legătură cu Armata de Eliberare Chineză, va fi deferit Justiţiei conform unui recent articol al WSJ.

În timpul celui de-al doilea mandat al său, Bill Clinton, a fost învinuit de furnizarea de tehnică militară ultrasecretă Chinei, în schimbul unor fonduri cu ajutorul cărora şi-a finanţat campania. Scandalul a ţinut prima pagină a ziarelor luni de zile, până când a fost în cele din urmă eclipsat de un alt dosar - Monica Lewinsky - aparent mult mai suculent.

Scandalul privind finanţarea celei de-a doua campanii a lui Bill Clinton – Chinagate - numit şi Donorgate – a ajuns în presă în momentul în care LA Times a descoperit că fostul preşedinte american a primit donaţii în valoare de 380 de mii USD de la chinezii săraci lipiţi care trăiau în cartierele chinezeşti din New York. O treime dintre cei pe numele cărora fuseseră făcute donaţiile nu au putut fi găsiţi. Mulţi aveau adrese false. La investigaţiile ziarului, mulţi afirmau că banii le-au fost daţi de şefi ai liderilor chinezi locali, care menţineau legături cu Partidul Comunist Chinez.

Conform rapoartelor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului american, Ng Lap Seng, a avut conexiuni cu triadele din Macao, cât şi un rol în direcţionarea sumelor mari de bani, în numerar, către Comitetul Naţional Democratic în timpul campaniei.

Ca urmare a investigaţiilor mai multor organizaţii şi agenţii, inclusiv ale Senatului, s-a aflat că Ng a transferat aproximativ 1,4 milioane de dolari lui Charlie Trie, un alt om de afaceri chinez care l-a cunoscut pe Clinton încă din anii 1970, pentru ca apoi Trie să transfere banii Convenţiei Democrate. Trie a pledat vinovat de încălcarea regulilor privind finanţarea campaniilor electorale.

Ng Lap Seng nu a fost acuzat niciodată în acel dosar, dar în 2015, a încercat, împreună cu interpretul său Jeff Yin să introducă pe ascuns pe aeroporturile americane 4,5 milioane de dolari cash din China în mai multe tranşe.

Cei doi au fost arestaţi ca urmare. Plângerea penală formulată împotriva celor doi la acea vreme susţinea că aceştia au introdus 400.000 de dolari lichizi în Queens, după ce au declarat la vamă că banii erau destinaţi pentru pariuri şi cumpărarea unor tablouri.

Documentele nu susţin ce a făcut Ng cu restul banilor pe care i-a introdus în SUA în timpul celor aproximativ 10 călătorii efectuate în perioada 2013-2015.

În prezent, Ng – care a participat la evenimente exclusive ale Casei Albe în anii 1990 şi care a pozat împreună cu Bill Clinton şi fosta primă doamnă Hillary Clinton la gala prezidenţială din 1994 din Washington, D.C. – se află sub arest la domiciliu în New York după ce în 2015 s-au formulat împotriva sa acuzaţii federale privind mituirea unui fost preşedinte al Adunării Generale ONU - John Ashe.

Ca şi cum acest caz nu era suficient de tenebros pentru a stârni teorii conspiraţioniste, moartea lui John Ashe pune capac întregii poveşti - oficialul ONU a murit într-un incident extrem de suspect - gâtul i-a fost strivit de o bară cu greutăţi la o sală de sport, înainte de a depune mărturie într-un dosar al lui Ng.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor