Coreea de Sud în vrie. Procurorii îi vizează pe preşedinte şi fostul ministru al Apărării
Criza conducerii Coreei de Sud s-a adâncit duminică, procurorii deschizând o anchetă asupra preşedintelui Yoon Suk Yeol privind tentativa de instaurare a legii marţiale de săptămâna trecută, potrivit unui raport media. Fostul său ministru al Apărării a fost arestat, transmite Reuters.
Yoon a supravieţuit unui vot de punere sub acuzare în parlamentul condus de opoziţie la sfârşitul zilei de sâmbătă, determinat de încercarea sa de scurtă durată de a impune legea marţială marţi, dar liderul propriului partid a declarat că preşedintele ar fi efectiv exclus din funcţiile sale înainte de a demisiona în cele din urmă.
Această propunere, care părea să primească aprobarea tacită a prim-ministrului numit de Yoon duminică, a atras condamnarea parlamentarilor opoziţiei, care au declarat că este o altă preluare neconstituţională a puterii de a delega autoritate fără demisie sau punere sub acuzare.
Mii de persoane s-au adunat duminică în faţa parlamentului din Seul, cerând punerea sub acuzare şi arestarea lui Yoon şi dizolvarea partidului său de guvernământ.
Declararea legii marţiale de către Yoon, marţi, a aruncat a patra cea mai mare economie din Asia şi un aliat militar cheie al SUA în cea mai mare criză politică din ultimele decenii, ameninţând să distrugă reputaţia Coreei de Sud ca o poveste de succes democratică.
Liderul Partidului Puterea Poporului al lui Yoon, Han Dong-hoon, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă alături de prim-ministru, că Yoon nu va fi implicat în afaceri externe şi alte afaceri de stat înainte de demisia sa anticipată.
Dar preşedintele Adunării Naţionale, Woo Won-shik, a declarat că este neconstituţional să se delege autoritatea prezidenţială premierului şi partidului de guvernământ fără punere sub acuzare. Woo a propus o reuniune a partidelor rivale pentru a discuta modalităţi de suspendare imediată a puterii prezidenţiale a lui Yoon.
Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, a solicitat suspendarea imediată a funcţiilor prezidenţiale ale lui Yoon şi retragerea autorităţii acestuia de a controla armata. PD a cerut arestarea lui Yoon şi a oficialilor militari implicaţi în fiascoul legii marţiale.
Yoon a şocat naţiunea marţi seara, când a acordat armatei puteri de urgenţă extinse pentru a elimina ceea ce el a numit „forţele anti-statale” şi adversarii politici obstructivi. El a anulat ordinul şase ore mai târziu, după ce parlamentul a sfidat cordonul militar şi de poliţie pentru a vota în unanimitate împotriva decretului.
Agenţia de ştiri Yonhap a raportat că procurorii l-au „înregistrat” pe Yoon, un proces care presupune, în Coreea de Sud, numirea oficială a subiecţilor unei investigaţii.
Procurorii nu au putut fi contactaţi imediat pentru a comenta raportul.
Trei partide minoritare de opoziţie au depus o plângere la procuratură împotriva lui Yoon, a fostului ministru al Apărării Kim Yong-hyun şi a comandantului legii marţiale Park An-su, acuzându-i de insurecţie. Infracţiunea de conducere a unei insurecţii se pedepseşte cu moartea sau cu închisoare pe viaţă, cu sau fără muncă silnică.
Kim, care a demisionat miercuri după ce Yoon a anulat legea marţială, a fost considerat un personaj cheie în acest eşec. El a propus preşedintelui legea marţială, potrivit unui oficial militar de rang înalt şi documentelor de punere sub acuzare.
Echipa specială de investigaţii a procuraturii l-a arestat pe Kim duminică şi i-a confiscat telefonul mobil, a precizat aceasta într-o scurtă declaraţie către reporteri. Înainte de arestare, anchetatorii l-au interogat pe Kim, care s-a prezentat voluntar la biroul procurorilor din districtul central din Seul în jurul orei 1:30 a.m. duminică, a raportat agenţia de presă Yonhap.
Poliţia Naţională a percheziţionat duminică biroul lui Kim, ca parte a unei anchete privind acuzaţiile de trădare împotriva lui Yoon şi a unor miniştri de rang înalt, a precizat Yonhap.
Parlamentarii opoziţiei susţin că Yoon a mobilizat forţele militare pentru a bloca un vot al parlamentarilor care urmăreau să anuleze ceea ce ei au considerat a fi un decret neconstituţional privind legea marţială.
CRIZĂ MILITARĂ
Cu câteva ore înainte de votul de punere sub acuzare de sâmbătă, Yoon s-a adresat naţiunii într-un discurs televizat pentru a-şi cere scuze pentru decretul de lege marţială, spunând că îşi va pune soarta în mâinile partidului său.
Han a declarat că aceste comentarii au fost de fapt o promisiune de a părăsi funcţia mai devreme, adăugând că partidul de guvernământ se va consulta cu prim-ministrul pentru a gestiona afacerile statului.
Potrivit declaraţiilor făcute duminică de premierul Han Duck-soo, cabinetul său va face tot posibilul pentru a „menţine încrederea în aliaţii noştri”, referindu-se la Statele Unite şi Japonia.
Partidul de guvernământ a oferit puţine detalii cu privire la planul său de a preveni punerea sub acuzare a lui Yoon, dar de a-l determina să renunţe la putere, iar propunerea a adăugat şi mai multă confuzie la criza privind autoritatea prezidenţială.
În încercarea de a linişti opinia publică, mai mulţi lideri militari, inclusiv ministrul interimar al Apărării, au declarat că vor refuza orice ordin de a impune o nouă rundă de lege marţială.
Ministerul Apărării nu a răspuns duminică întrebărilor repetate ale presei străine cu privire la cine este în prezent comandantul suprem al armatei Coreei de Sud, care este una dintre cele mai mari din lume şi operează comandamente combinate cu Statele Unite.
Criza conducerii ameninţă să submineze eforturile aliaţilor de a descuraja Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, au declarat analiştii.