Coreea de Nord, ameninţătoare după acordul de descurajare nucleară dintre SUA şi Coreea de Sud
![](https://image.epochtimes-romania.com/2023/03/160860_top.jpg)
Sora puternică a liderului nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că un acord recent dintre SUA şi Coreea de Sud va duce la un "pericol mai grav".
Potrivit BBC , Kim Yo-jong a spus că descurajarea nucleară a Coreei de Nord „ar trebui adusă la perfecţiune".
Anunţul vine în contextul în care SUA a fost de acord să desfăşoare submarine cu arme nucleare în Coreea de Sud şi să implice Seulul în planificarea sa nucleară pentru a contracara ameninţările nucleare din partea Nordului.
În schimb, Coreea de Sud a fost de acord să nu-şi dezvolte propriile arme nucleare.
Acordul - cunoscut sub numele de Declaraţia de la Washington - a fost anunţat săptămâna aceasta în timpul discuţiilor preşedintelui Joe Biden cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol's în capitala americană.
"Cu cât inamicii sunt mai hotărâţi să organizeze exerciţii de război nuclear şi cu cât mai multe mijloace nucleare vor desfăşura în apropierea peninsulei coreene, cu atât mai puternică va deveni exercitarea dreptului nostru la autoapărare, direct proporţional cu ei", a declarat lidera nord-coreeană referindu-se la acordul amintit.
Ea a avertizat că această mişcare "nu va avea ca rezultat decât expunerea la un pericol şi mai grav a păcii şi securităţii Asiei de Nord-Est şi a lumii".
Kim Yo-jong deţine o poziţie de conducere în cadrul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea şi se pare că are influenţă asupra fratelui său.
Preşedintele Biden a salutat acordul, afirmând că acesta va consolida cooperarea aliaţilor în vederea descurajării unui atac nord-coreean, iar omologul său sud-coreean a declarat că acordul a marcat un angajament "fără precedent" din partea SUA de a descuraja atacurile şi de a proteja aliaţii prin utilizarea armelor nucleare.
China a avertizat împotriva "stârnirii deliberate a tensiunilor, a provocării confruntării şi a amplificării ameninţărilor".
În cadrul acordului, SUA îşi va face mai vizibile angajamentele în materie de apărare prin trimiterea unui submarin cu armament nuclear în Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, împreună cu alte mijloace, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleară.
De asemenea, cele două părţi vor dezvolta un Grup consultativ nuclear pentru a discuta probleme de planificare.
Politicienii de la Seul fac de mult timp presiuni asupra Washingtonului pentru a-i implica mai mult în planificarea modului şi a momentului în care să folosească arme nucleare împotriva Coreei de Nord.
Îngrijorarea a crescut de ambele părţi cu privire la ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord. Phenian-ul dezvoltă arme nucleare tactice care pot viza Coreea de Sud şi îşi perfecţionează armele cu rază lungă de acţiune care pot ajunge pe teritoriul continental al SUA.
Conform tratatului, SUA are deja obligaţia de a apăra Coreea de Sud şi a promis anterior că va folosi arme nucleare dacă va fi necesar. Însă unii din Coreea de Sud au început să se îndoiască de acest angajament şi solicită ca ţara să îşi continue propriul program nuclear.