Portavionul USS Truman a înregistrat pagube extinse după coliziunea cu un petrolier în Marea Mediterană

Avaria produsă portavionului USS HARRY S TRUMAN CVN75 în urma coliziunii din 13 februarie cu vasul BESIKTAS-M. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Cody Beam)
Redacţia
15.02.2025

Cum se face că două nave masive, dintre care una este un portavion din clasa Nimitz - al Marinei SUA, se ciocnesc una de cealaltă în apele deschise ale Mediteranei? Este ceea ce vor analiza anchetatorii Pentagonului în urma incidentului care a avut loc miercuri, în largul Egiptului.

USS Harry S. Truman şi nava comercială Beşiktaş-M, sub pavilion panamez, s-au ciocnit miercuri în jurul prânzului, ora locală. Vineri a apărut prima fotografie a avariilor suferite de portavionul american şi acestea par a fi foarte mari.

Navele s-au ciocnit în apropiere de Port Said, dar nu au fost raportate răniri pe nicio navă. Nu au fost raportate răniri sau inundaţii pe portavion, iar instalaţiile sale de propulsie „nu sunt afectate şi sunt într-o stare sigură şi stabilă”, a declarat Flota a 6-a a Marinei.

Cu toate acestea, Truman a suferit în mod clar daune grave, au indicat declaraţiile.

Truman se apropia de Canalul Suez pentru a merge de la Marea Mediterană la Marea Roşie, a declarat un oficial al Marinei pentru CBS News. Nu există nicio evaluare în acest moment care navă a fost de vină, a spus oficialul.

Truman a suferit unele avarii deasupra liniei de plutire, a spus oficialul. Nu a fost clar dacă va fi trimisă pentru reparaţii. Nava a rămas în Marea Mediterană.

Naval News a oferit vineri detalii noi, potrivit cărora incidentul a avut loc la ora locală 11:46 p.m. pe 12 februarie în apropiere de Port Said, Egipt, la capătul nordic al Canalului Suez. Cea mai mare parte a avariilor vizibile a avut loc pe partea de tribord la pupa liftului 3, deteriorând partea inferioară a unei platforme pentru armament (sponson - en.) cu o mitralieră de calibru .50.

Liftul pentru aeronave aflat lângă secţiunea avariată pare să nu fi fost afectat. Potrivit Marinei SUA, incidentul nu a cauzat inundaţii sau răniţi la bordul navei Truman.

Portavionul a fost desfăşurat în regiunea Mediteranei şi a Orientului Mijlociu începând cu luna septembrie şi se pare că a desfăşurat misiuni „contra-ISIS”, inclusiv lovituri ordonate de Trump în Somalia la 1 februarie. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta se afla într-un port grecesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor