Comisia Europeană înfiinţează în secret un centru de comandă pentru a controla toate comunicaţiile cu sau despre SUA
![](https://image.epochtimes-romania.com/2015/02/96194_top.jpg)
Comisia Europeană creează în secret un „Centru de comandă” pentru monitorizarea relaţiilor cu Statele Unite. Acesta este alcătuit din experţi de top ai statelor membre, având rolul de a superviza orice interacţiune cu cetăţenii americani, asigurându-se ca nimic mai mult decât un schimb de politeţuri nu are loc fără ştirea Uniunii Europene, informează Euractiv.
În trecut, orice contact între reprezentanţii Comisiei şi cetăţeni americani – fie că era vorba de oficiali guvernamentali, lobbyişti, jurnalişti sau chiar veveriţe gri neprietenoase – trebuia să fie aprobat de o astfel de structură. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru orice discuţie, publică sau privată, privind relaţiile UE-SUA.
Un tratament similar este aplicat şi în cazul Rusiei şi Chinei, deşi acestea sunt considerate adversari, în timp ce Statele Unite, cel puţin oficial, rămân aliaţii Europei.
O structură de acest tip există şi pentru relaţiile cu Marea Britanie, la cinci ani după Brexit, un eveniment care, potrivit unui diplomat european, i-a lăsat pe oficialii de la Bruxelles într-o stare de „stres posttraumatic”.
Încă de la începutul anului trecut, cu mult înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, Comisia Europeană a început să se pregătească pentru „toate scenariile posibile”, conform unui purtător de cuvânt al instituţiei. Recent, liderii Comisiei au avut discuţii de criză privind noul război comercial declanşat de Donald Trump, desfăşurate într-o „cameră securizată”, unde nu există semnal pentru dispozitivele mobile.
Motivul unor astfel de măsuri extreme nu este pe deplin clar, dar există suspiciuni legate de supravegherea electronică din partea SUA. În orice caz, subiectul principal a fost modul în care Bruxelles-ul ar putea reacţiona la tarifele impuse de Trump, potrivit surselor Euractiv.
Astfel de „camere securizate” se găsesc în departamentul comercial al Comisiei, situat în clădirea Charlemagne, precum şi în sediul principal al instituţiei, Berlaymont.
Întrebat despre existenţa unui asemenea centru de comandă, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că este vorba despre „o procedură operaţională strict internă”, menită să gestioneze comunicarea, atât publică, cât şi privată, cu ţările terţe.
Acesta a explicat că atât Comisia, cât şi serviciul diplomatic al UE recurg frecvent la astfel de mecanisme pentru coordonarea contactelor cu state terţe, mai ales în perioade politice sensibile, cum ar fi tranziţiile guvernamentale.
„Această abordare a fost folosită şi în trecut, inclusiv în relaţia cu SUA şi alţi parteneri”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Scopul său este de a asigura o bună coordonare, eficienţa acţiunilor de informare şi unitatea mesajelor.”