Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Guvernul nipon în alertă
alte articole
Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat marţi, pentru prima dată în ultimii cinci ani, o rachetă balistică deasupra Japoniei, ceea ce a determinat un avertisment ca locuitorii să se adăpostească şi suspendarea temporară a circulaţiei trenurilor în nordul Japoniei, a informat Reuters.
Guvernul japonez i-a avertizat pe cetăţeni să se adăpostească, deoarece se pare că racheta a survolat şi a trecut pe lângă teritoriul său înainte de a cădea în Oceanul Pacific.
A fost prima rachetă nord-coreeană care a urmat o astfel de traiectorie din 2017, iar Tokyo a declarat că distanţa de 4.600 km ar fi putut fi cea mai mare distanţă parcursă de un zbor de testare nord-coreean, care sunt deseori "înălţate" mai sus în spaţiu pentru a evita să zboare deasupra ţărilor vecine.
Cea mai recentă lansare a fost a cincea efectuată de Phenian în ultimele 10 zile.
Testele recente au atras reacţii relativ discrete din partea Washingtonului, care este concentrat pe războiul din Ucraina, precum şi pe alte crize interne şi externe, dar armata americană a intensificat demonstraţiile de forţă în regiune.
Tokyo a declarat că nu a luat nicio măsură pentru a doborî racheta.
Teste "în condiţii reale"
Oficialii de la Tokyo şi Seul au declarat că racheta a zburat între 4.500 şi 4.600 de kilometri, la o altitudine maximă de aproximativ 1.000 km.
Statul Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că pare să fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune (IRBM) lansată din provincia Jagang din Coreea de Nord. Coreea de Nord a folosit această provincie pentru a lansa mai multe teste recente, inclusiv mai multe rachete despre care a afirmat că erau "hipersonice".
Testul a determinat East Japan Railway Co să suspende operaţiunile de trenuri în regiunile nordice, a relatat postul japonez de televiziune NHK.
Detaliile iniţiale ale zborului sugerează că racheta ar fi putut fi chiar Hwasong-12 IRBM, cea pe care Coreea de Nord a dezvăluit-o în 2017 ca parte a planului său de ameninţare de a lovi bazele militare americane din Guam, a declarat Kim Dong-yup, un fost ofiţer al Marinei sud-coreene care acum predă la Universitatea Kyungnam.
Hwasong-12 a fost folosit[ în testele din 2017 care au survolat Japonia, iar Kim a precizat că a fost, de asemenea, testat în provincia Jagang în ianuarie.
Zborul unei rachete la o distanţă atât de mare le permite oamenilor de ştiinţă nord-coreeni să testeze rachetele în condiţii mai realiste, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, cu sediul în SUA.
"În comparaţie cu traiectoria obişnuită foarte ridicată, acest lucru le permite să expună un vehicul de reintrare cu rază lungă de acţiune la sarcini termice şi la tensiuni atmosferice de reintrare care sunt mai reprezentative pentru condiţiile pe care le-ar îndura în utilizarea în lumea reală.
Din punct de vedere politic, este complicat: racheta zboară în mare parte în afara atmosferei atunci când se află deasupra Japoniei, dar este evident că este îngrijorător pentru publicul japonez să primească avertismente cu privire la o posibilă rachetă nord-coreeană care se apropie.", a spus el.
Programele de rachete şi de arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise de rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care au impus sancţiuni ţării.
Reacţii politice
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat testul drept "nesăbuit" şi a declarat că acesta va aduce un răspuns decisiv din partea armatei ţării sale, a aliaţilor săi şi a comunităţii internaţionale.
El a făcut presiuni pentru mai multă forţă militară pentru a descuraja Nordul, iar Coreea de Sud a organizat sâmbătă propria demonstraţie de armament avansat pentru a marca Ziua Forţelor Armate, inclusiv lansatoare de rachete multiple, rachete balistice, tancuri de luptă principale, drone şi avioane de luptă F-35.
În faţa reporterilor din Tokyo, premierul japonez Fumio Kishida a calificat acţiunile Coreei de Nord drept "barbare" şi a declarat că guvernul va continua să adune şi să analizeze informaţiile.
Nordul a finalizat pregătirile pentru un test nuclear, pe care ar putea încerca să îl efectueze cândva între Congresul Partidului Comunist Chinez din această lună şi alegerile intermediare din SUA din noiembrie, au declarat săptămâna trecută parlamentari sud-coreeni.