Consumul băuturilor carbogazoase accelerează pubertatea la adolescente

Consumul frecvent de băuturi carbogazoase dulci ar putea să anticipeze data apariţiei primei menstruaţii la adolescente, ceea ce constituie un factor major de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar.
Băuturi carbogazoase (David McNew / Getty Images)
Chirill Belan
11.03.2015

Consumul frecvent de băuturi carbogazoase dulci ar putea să anticipeze data apariţiei primei menstruaţii la adolescente, ceea ce constituie un factor major de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar.

În trecut, cercetările oamenilor de ştiinţă corelau consumul băuturilor carbogazoase cu obezitatea, boli inflamatorii şi diabet zaharat, iar acum studiile recente au reuşit să identifice o nouă legătură existentă între consumul băuturilor carbogazoase dulci şi apariţia prematură a primei menstruaţii la tinere.

Conform calculelor cercetătorilor, circa 180.000 de oameni din întreaga lume mor anual din cauza consumului de băuturi dulci carbogazoase. Nu este ceva surprinzător, având în vedere dozele mari de cafeină, zahăr şi acid fosforic pe care le consumă cu regularitate omul modern. Aceste deprinderi dăunătoare pot deveni cauza unor dereglări serioase ale metabolismului şi a unor probleme grave de sănătate.

Consumul zilnic de băuturi dulci ce conţin aspartam - un tip de îndulcitor care este de două sute de ori mai dulce decât zahărul şi total lipsit de calorii, poate fi de asemenea o cauză a apariţiei cancerului. Spre exemplu, un consum zilnic de 355 de ml de băuturi carbogazoase reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea leucemiei (42%), tumori ale măduvei osoase - mielom (la bărbaţi — 102%) sau limfom non-Hodgkin (la bărbaţi - 31%).

În plus, persoanele care beau în fiecare zi câte o sticlă de băutură răcoritoare, îşi cresc riscul dezvoltării diabetului în următorii 16 ani cu circa 18%. Pentru cei care beau zilnic două sticle de băuturi carbogazoase, riscul creşte cu 18% faţă de cei care beau doar una singură.

Potrivit NaturalNews, în perioada anilor 1996 – 2000 cercetătorii de la Harvard Medical School au studiat aproximativ 5.500 de fete cu vârste cuprinse între 9-14 ani. Participantele au fost rugate să completeze cu regularitate chestionarele, specificând dieta, preferinţele şi obiceiurile alimentare.

Rezultatele studiului au relevat faptul că fetele care au consumat mai mult de un pahar şi jumătate de băuturi răcoritoare pe zi au avut prima menstruaţie (menarhă) cu aproximativ trei luni mai devreme decât cele care au consumat două pahare sau mai puţin pe săptămână.

Oamenii de ştiinţă au estimat cantitatea de băuturi dulci consumate, din care fac parte cele carbogazoase de tip cola, sucurile de fructe şi alte băuturi dulci, cum ar fi ceaiul rece şi au constatat că acestea conţin cantităţi importante de zahăr, inclusiv zaharoză, glucoză sau sirop de porumb, bogat în fructoză.

Băuturile dulci au influenţat masiv riscul pubertăţii premature, în timp ce indicele masei corporale, consumul general de produse alimentare şi alţi factori ce ţin de stilul de viaţă al participantelor la studiu nu au jucat nici un rol.

Unii cercetători sunt de părere că zahărul este la fel de dăunător precum cocaina sau tutunul, iar în unele cazuri chiar mai periculos. Industria alimentară a optat pentru adăugarea zahărului în produsele alimentare, iar oamenii nu au putut rezista tentaţiei. În consecinţă, în prezent ne confruntăm cu o adevărată pandemie a obezităţii. În cartea sa, «Adevărul ascuns despre zahăr, obezitate şi boli”, Dr. Robert Lustig susţine că nu grăsimile, ci zahărul constituie de fapt "adevăratul aliment al diavolului".

Rezultatele cercetărilor oamenilor de ştiinţă sunt foarte importante din prisma tendinţelor conturate în ultima perioadă, care demonstrează că obezitatea infantilă a devenit un fenomen larg răspândit, iar menarha timpurie este strâns asociată de un risc sporit de dezvoltare a cancerului mamar. Fetele tinere la care ciclul menstrual apare cu un an mai devreme au cu 5% mai multe şanse de a dezvolta cancer de sân. Având în vedere că tinerii consumă în general foarte multe băuturi carbogazoase (mai mult de 1,5 pahare pe zi), acestea pot avea un impact cu adevărat devastator asupra organismelor adolescentelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor