Cele mai periculoase zece alimente care duc la apariţia cancerului
”Totul provoacă cancer zilele astea”, ar putea spune persoanele care vor să se folosească de un pretext retoric în faţa eşecurilor din dietă. Totuşi riscul ca alimentele pe care le consumăm să provoace cancer încă există şi poate fi evitat... sau redus.
La o analiză mai atentă multe produse alimentare pot creşte şansele de îmbolnăvire iar multe dintre acestea o pot face într-o proporţie semnificativă.
Mai jos am alcătuit o listă cu 10 dintre cele mai nesănătoase alimente care pot provoca cancer:
1. Organismele modificate genetic (OMG). Aceste produse pur si simplu n-au ce căuta într-o dietă sănătoasă, în mod deosebit acum când s-a dovedit că OMG-urile cât şi chimicalele folosite pentru o creştere rapidă provoacă şi creşterea rapidă a tumorilor cancerigene. Totuşi, OMG-urile se extind în ultima perioadă la o gamă largă de alimente, inclusiv în mâncărurile derivate din porumb, soia şi rapiţă.
Acestea pot fi evitate cu uşurinţă dacă ne rezumăm la mâncarea crescută de către producătorii locali pe arii restrânse sau la cele certificate ca fiind organice.
2. Carnea procesată. Majoritatea cărnii procesate, inclusiv şunca, sau cârnaţii şi crenvurştii, conţin conservanţi chimici. Datorită lor, carnea arată proaspătă şi atrăgătoare, însă pot provoca cancer. Studiile au arătat că nitraţii de sodiu sunt legaţi de apariţia cancerului de colon şi a altor forme de cancer. Cel mai bine ar fi să alegem o carne neprocesată care nu conţine nitraţi, preferabil de la animale hrănite cu furaje tradiţionale.
3. Floricele pentru microunde. Chiar dacă par convenabile, pungile cu floricele pentru microunde sunt pline de chimicale care pot provoca tumori canceroase la ficat, testicule şi pancreas. Agenţia de Protecţie a Mediului din Statele Unite recunoaşte acidul perfluorooctanoic din pungile de floricele ca fiind ”ce mai probabil” cancerigen, iar alte studii independente au legat aceste chimicale de apariţia tumorilor. În mod similar, acetilul din porumbul de floricele pare să fie conectat cu bolile de plămâni şi cancer.
4. Băuturile carbogazoase. Asemănător alimentelor procesate, băuturile carbogazoase colorate sunt corelate cu apariţia cancerului. Pline de zahăr, chimicalele şi coloranţi, băuturile carbogazoase acidizează fluidele corpului, facilitând hrănirea celulelor canceroase. Chimicalele folosite de obicei în acestea, precum caramelul din băuturile închise la culoare, cât şi derivaţii acestora sunt considerate factori care măresc şansele de apariţie a cancerului.
5. Mâncărurile şi băuturile „dietetice”. Un studiu ştiinţific publicat recent de Autoritatea de Sănătate Alimentară Europeană în urma a 20 de investigaţii diferite a arătat că aspartamul, unul din cei mai folosiţi îndulcitori artificiali, cauzează o serie largă de afecţiuni - inclusiv defecte la naştere şi cancer. De asemenea, zaharina, sucraloza şi alţi îndulcitori artificiali sunt corelaţi cu apariţia cancerului.
6. Făinile rafinate ”albe”. Făina rafinată este un ingredient obişnuit în mâncarea procesată, însă conţinutul excesiv de carbohidraţi al acesteia este cauza unor mari îngrijorări. Un studiu publicat în Jurnalul de Epidemologie a Cancerului a arătat că consumul de carbohidraţi rafinaţi este în legătură cu o creştere de 220% a cancerului la sân din rândul femeilor. De asemenea, mâncărurile cu un conţinut glicemic mare ridică rapid nivelul zahărului din sânge facilitând hrănirea directă şi răspândirea celulelor canceroase.
7. Zaharurile rafinate. Zaharurile rafinate pot ridica rapid nivelul insulinei din corp, hrănind astfel celulele canceroase. Asemănător, îndulcitorii bogaţi în fructoză precum siropul de porumb sunt în mod deosebit agresivi - celulele canceroase le pot metaboliza rapid, astfel încât să prolifereze. Deoarece prăjiturile, dulciurile, plăcintele, sucurile, cârnaţii şi cerealele, cât şi alte mâncăruri procesate populare sunt pline cu fructoză din porumb şi alte zaharuri rafinate, în ultimii ani, celulele canceroase par să se dezvolte mult mai rapid.
8. Merele, strugurii sau alte fructe stropite. Multe persoane cred că mănâncă sănătos când cumpără mere, struguri şi căpşuni din magazine. Însă dacă aceste fructe nu sunt organice şi certificate a fi lipsite de pesticide, acestea măresc şansele apariţiei cancerului. Environmental Working Group (EWG) a descoperit că 98% din alimentele crescute convenţional şi în mod deosebit cele din lista ”fructelor stropite”, sunt contaminate cu pesticide care ar spori apariţia cancerului.
9. Somonul crescut în crescătorii. Somonul este unul din alimentele recunoscute cu risc mare de apariţie a cancerului, conform doctorului David Carpenter din cadrul Institutului pentru Sănătate şi Mediu al Universităţii Albany. Somonul din crescătorii este deficient în vitamina D şi conţine de obicei chimicale cancerigene, bifenili policloruraţi, substanţe ignifuge, pesticide şi antibiotice.
10. Uleiurile hidrogenate. Folosite deseori pentru prezervarea mâncării procesate, aceste uleiuri alterează structura şi flexibilitatea membranelor celulare din corp, ceea ce poate provoca o serie de afecţiuni grave precum cancerul. Mulţi din producători nu folosesc uleiurile hidrogenate înlocuindu-le cu ulei de palmier cât şi cu alte alternative mai sigure, însă mâncărurile procesate absorb oricum o cantitate mare de grăsimi "trans".