Coca-Cola declară război obezităţii şi anulează reclamele destinate copiilor
alte articole
Coca-Cola declară război obezităţii nu numai în Statele Unite, ci în lume. Gigantul american de băuturi răcoritoare a admis indirect efectul nociv asupra stării de sănătate al băuturilor dulci şi carbogazoase şi a decis să anuleze la nivel internaţional publicitatea adresată copiilor sub doisprezece ani, să sponsorizeze programe sportive în numeroase oraşe, începând cu Atlanta şi, totodată, să promoveze băuturile dietetice. A anunţat în mod special adoptarea unei noi strategii de transparenţă a produselor sale, iar în viitor, pe toate cutiile şi sticlele pe care le vinde în cele patru colţuri ale globului, vor fi printate vizibil informaţii cu privire la conţinutul de calorii, informează joi presa italiană.
Alarma cu privire la ubicuitatea băuturilor răcoritoare - cum ar fi Coca-Cola - a fost lansată prin studii ştiinţifice şi de unii politicieni influenţi, chiar şi în Statele Unite.
Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că o băutură consumată pe zi care conţine zahăr creşte cu 20% riscul de infarct miocardic la bărbaţii adulţi, iar un consum similar în rândul copiilor creşte cu 60% riscul de obezitate.
Recent, s-au intensificat, de asemenea, atacurile legislative în ce priveşte bauturile racoritoare: la New York, primarul Michael Bloomberg a încercat să interzică băuturile îmbuteliate în recipiente foarte mari, dar un tribunal local a respins această propunere. În mai multe locuri au fost făcute propuneri de taxe speciale pe băuturile gazoase, care s-au soldat de asemenea cu eşec.
Amplificarea controverselor a crescut presiunea asupra companiei americane. "Vrem să fim o parte a soluţiei", a declarat pentru reţeaua televiziunii CBS, CEO-ul Muhtar Kent.
În SUA, Coca-Cola a abandonat deja ideea publicităţii pentru copii, renunţare care va fi acum extinsă şi în alte ţări, şi a introdus etichetarea detaliată pe partea din faţă a sticlelor şi cutiilor.
Cu toate acestea, limitele regretelor Coca-Cola sunt evidente: compania a definit epidemia de obezitate "o problemă socială complexă". A revendicat responsabilitatea pentru faptul că astăzi, un sfert din cele aproximativ 3.500 de băuturi produse de ei au un nivel scăzut de calorii.
Rămâne să dovedească faptul că noua promisiune de transparenţă şi atenţie pentru sănătatea publică la nivel mondial este ceva mai mult decât un efort de imagine şi de adaptare la evoluţia pieţelor.
Există ţări în curs de dezvoltare unde informarea consumatorilor este insuficientă, dezvoltarea economică, urbanizarea şi creşterea venitului disponibil al clasei de mijloc sunt generatoare de consum fără discernământ de produse alimentare şi băuturi îmbuteliate. Toate acestea creează atât oportunităţi, cât şi riscuri care trebuie gestionate, cum ar fi povara uriaşă a epidemiei globale de obezitate.
Marjele de creştere în aceste ţări, dacă sunt corect exploatate, pentru Coca-Cola sunt mari: în medie, un american consumă un număr de 403 de doze de băuturi răcoritoare într-un an – cu calorii sau nu -, pe când indienii consumă doar 12 şi chinejii consumă 38.