Conspiraţia devine mainstream: Articol New York Times subliniază războiul informaţional al Chinei în momentul în care OMS încearcă să investigheze originea virusului Wuhan

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Publicaţia de stânga New York Times pare dintr-o dată dornică să găsească adevărul despre originile virusului Wuhan, ce-i drept, la peste un an de la apariţia focarului care a pus economia mondială pe butuci.

La acest sfârşit de săptămână, Times a publicat o lungă analiză care a documentat modul în care China aruncă în spaţiul public internaţional diferite poveşti pentru a încerca să acopere originile pandemiei Covid. Aceste eforturi care ţin de războiul informaţional dus de Partidul Comunist de la Beijing survin în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii pregăteşte o investigaţie asupra modului în care virusul a trecut de la animale la oameni.

La începutul pandemiei, China a fost supusă presiunilor internaţionale pentru a primi o delegaţia a OMS care să investigheze situaţia din teren. După foarte multe tergiversări, a primit una, din care a exclus medicii americani - care au stat mai multe săptămâni cu bagajele făcute la uşă pentru a sări în ajutorul Chinei, şi al lumii, oferindu-şi expertiza.

Deşi o delegaţie a OMS a fost primită în final de Partidul Comunist, ea nu a reuşit să viziteze focarele de infecţie, nu a fost în Wuhan şi nici măcar în celebra piaţă de animale vii Huanan din Wuhan, unde legenda răspândită de Beijing susţinea că ar fi explodat virusul. La întoarcerea în Occident echipa a ţinut o conferinţă de presă scurtă, unde nu a răspuns întrebărilor serioase privind originea virusului, recunoscând faptul că nu a vizitat "zonele fierbinţi". Totul era doar un exerciţiu de PR la scara planetară.

Pe lângă raportarea cu privire la dezinformarea Chinei, articolul NYT părea, de asemenea, să acrediteze ideea că „versiunea oficială” a Chinei cu privire la virus s-ar putea să nu fie aiureala pe care mass-media obişnuită s-a prefăcut că o crede încă de la începutul pandemiei.

Articolul NYT respinge propaganda Partidului Comunist Chinez, care acum acuză tot felul de ţări spunând că virusul ar putea să fi provenit din SUA, Italia, Germania sau chiar India, dar trec sub tăcere faptul că echipe de medici chinezi lucrau la programe de dezvoltare a capacităţilor virusurilor de liliac în laboratorul din Wuhan.

Mai nou, o lucrare care nu a fost evaluată de colegi de la Academia Chineză de Ştiinţe, condusă de stat, a sugerat că India ar putea fi de vină. Aceasta afirmă: „Wuhan nu este locul în care s-a produs prima dată transmiterea SARS-cov-2 de la om la om.”

Lucrarea a fost trimisă publicaţiei The Lancet, şi apoi extrasă în mod misterios de către autorii ei.

Partidul Comunist Chinez împinge, de asemenea, o legendă care susţine că alimente congelate din alte ţări ar fi putut declanşa pandemia. Wu Zunyou, epidemiologul şef al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, a declarat recent: „Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că fructele de mare congelate sau produsele din carne probabil răspândesc virusul din ţările cu epidemie în ţara noastră”.

Dar experţii subliniază constant că teoria „alimentelor congelate nu poate explica de ce primul focar major a avut loc în Wuhan”.

Erin Baggott Carter, profesor asistent de ştiinţe politice la Universitatea din California de Sud, a declarat că dezinformarea constă în a încerca să dea vina, pur şi simplu, pe alte ţări. Ea a afirmat: „Dacă Xi Jinping este capabil să scape de vină pentru coronavirus, ar reduce o sursă majoră de nemulţumire faţă de regimul său”.

Intensificarea războiului informatic survine în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) începe o nouă aşa-numită anchetă asupra originilor virusului Wuhan. NYT notează:

Partidul pare, de asemenea, dornic să tulbure apele în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii începe o investigaţie cu privire la modul în care virusul a sărit de la animale la oameni, o anchetă critică despre care experţii spun că este cea mai bună cale de a evita o altă pandemie. China, care şi-a extins foarte mult influenţa în OMS în ultimii ani, a controlat strâns acţiunile prin desemnarea oamenilor de ştiinţă chinezi care să conducă părţile cheie ale anchetei.

Directorul de urgenţă al OMS, Michael Ryan, a declarat: „Trebuie să începem de unde am găsit primele cazuri şi asta este în Wuhan, în China”.

În ianuarie 2020 publicaţii precum Zerohedge, GreatGameIndia şi Epoch Times au publicat analize care arătau că laboratoare chineze din Wuhan desfăşurau programe de creştere a transmisibilităţii şi capacităţii letale a coronavirusurilor de liliac sub conducerea dr. Peng Zhou (care trei luni mai târziu a fost investigat de agenţiile de informaţii occidentale pentru rolul său în crearea virusului Wuhan).

În septembrie 2020, Epoch Times a început să publice interviuri cu virologul chinez dr. Li-Meng Yan, care a „şocat” lumea oamenilor de ştiinţă şi a agenţilor de lobby chinezi, publicând o lucrare ştiinţifică în care susţinea că virusul Wuhan a fost creat de om.

Ca urmare, contul ei pe Twitter a fost suspendat, iar materialele au fost etichetate drept conspiraţii.

Cu toate acestea, la mai mult de un an de la apariţia virusului Wuhan (urme ale virusului au apărut în septembrie în Italia şi China, şi în toamna anului 2019 în SUA) China nu a fost în stare să prezinte un pacient zero şi nici un loc în care a apărut focarul. Mai mult, versiunea oficială prezentată de Partid, conform căreia virusul s-a transmis de la liliac, prin pangolin, la oameni nu are niciun suport fizic, nefiind găsite mutaţiile care să dovedească acest lucru, iar medicii chinezi nici măcar nu le-au căutat vreodată.