Virusul Wuhan dezvoltă tentacule cu care infectează masiv celulele aflate în proximitate

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Virusul Wuhan, care a generat pandemia la începutul anului, cu ajutorul regimului comunist de la Beijing, face ca celulele infectate să înceapă să încolţească „tentacule”, care permit virusului să atace mai multe celule din apropiere simultan - dezvoltând "găuri" care permit transferul uşor al virusului în interiorul celulelor din vecinătate, potrivit unui articol al Financial Times.

Acest scenariu de coşmar a fost descoperit de cercetătorii conduşi de cei de la Universitatea din California, San Francisco.

„Există tentacule lungi care fac găuri în alte celule, iar virusul trece prin tub de la celulă la celulă”, a declarat directorul Institutului Quantitative Biosciences (UCSFS), profesorul Nevan Krogan. „Ipoteza noastră este că acestea accelerează infecţia”.

Imaginile realizate de oamenii de ştiinţă de la laboratorul National Institutes of Health (NIH) din SUA şi Universitatea din Freiburg din Germania vor fi publicate sâmbătă în revista medicală Cell.

Majoritatea virusurilor nu determină creşterea acestor tentacule către celulele neinfectate din apropiere. Chiar şi cei care au un asemenea comportament, cum ar fi variola, nu au la fel de multe sau nu au aceeaşi ramificare masivă ca virusul Wuhan, cunoscut sub numele Sars-Cov-2 - arată Financial Times.

Potrivit raportului, descoperirea tentaculelor poate deschide oportunitatea fabricării unei serii de medicamente pentru a acţiona împotriva bolii - majoritatea fiind folosite anterior pentru tratarea cancerului.

"Este logic faptul că există o suprapunere a medicamentelor împotriva cancerului şi a celor anti-virale", este de părere prof. Krogan, care a adăugat că tumorile canceroase, virusurile HIV şi Wuhan caută, toate "călcâiul lui Ahile".

Printre medicamentele potenţiale se numără Silmitasertib, realizat de Senhwa Biosciences, cu sediul în Taiwan - care lucrează cu NIH la studiile din SUA. Medicamentul funcţionează prin inhibarea enzimei CK2 care este utilizată pentru construirea tuburilor.

Medicamentul este unul dintre cele cinci care s-au dovedit mai eficiente împotriva virusului decât Remdesivir produs de Gilead, sau Xospata (Gilteritinib) aprobat de FDA, fabricat de Astellas Pharma, din Japonia, Abemaciclib (Verzenio) şi Ralimetinib, aprobate de FDA, produse de Eli Lily, sau Dasatinib, realizat de Bristol-Meyers Squibb.