South China Morning Post: Virusul Wuhan poate ataca sistemul imunitar asemenea virusului HIV, ţintind limfocite T

. (Photos.com)
A.P.
13.04.2020

  • Cercetătorii din China şi SUA descoperă că virusul Wuhan, care provoacă boala Covid-19, poate distruge celulele T care se presupune că protejează organismul împotriva invadatorilor nocivi.
  • Un medic a afirmat că în cercurile medicale creşte îngrijorarea că efectul ar putea fi similar cu ravagiile făcute de virusul HIV asupra organismului.

Coronavirusul care provoacă Covid-19 ar putea ucide celule ale sistemului imunitar care se presupune că ar trebui să ucidă virusul, au avertizat oamenii de ştiinţă, potrivit unui material al South China Morning Post.

Descoperirea surpriză, făcută de cercetători din Shanghai şi New York, a coincis cu observaţia unor experţi în medicină potrivit cărora virusul Wuhan ar putea ataca sistemul imunitar uman şi provoca daune similare cu cele observate la pacienţii infectaţi cu HIV.

Lu Lu, de la Universitatea Fudan din Shanghai, şi Jang Shibo, de la New York Blood Center, au pus alături virusuri Wuhan vii cu limfocite T cultivate în laborator.

Limfocitele T, cunoscute şi sub denumirea de celule T, joacă un rol central în identificarea şi eliminarea invadatorilor străini din corp.

Acestea fac acest lucru prin captarea unei celule infectate de un virus, găurind membrana acesteia şi injectând substanţe toxice în celulă. Aceste substanţe chimice ucid atât virusul, cât şi celulele infectate, pe care le rup în bucăţi.

Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, celula T a devenit o pradă a coronavirusului în experimentul lor. Ei au descoperit o structură specială în proteina spike a virusului Wuhan, care pare să fi declanşat fuziunea unui plic viral şi a membranei celulare atunci când au intrat în contact.

Genele virusului au intrat apoi în celula T şi au luat-o ostatică, dezactivând funcţia ei de protecţie imunitară.

Cercetătorii au făcut acelaşi experiment cu virusul SARS, un alt coronavirus care a bântuit lumea în 2003 şi au descoperit că virusul SARS nu avea capacitatea de a infecta celulele T.

Motivul, bănuiau ei, a fost lipsa unei funcţii de fuziune a membranei. Virusul SARS a ucis sute de persoane într-un focar din 2003, poate infecta celule care poartă o proteină receptor specifică cunoscută sub numele de ACE2, iar această proteină are o prezenţă extrem de scăzută în celulele T.

Cercetările ulterioare privind infecţia cu virus Wuhan ale celulelor T primare ar evoca „idei noi despre mecanismele patogene şi intervenţiile terapeutice”, au spus cercetătorii într-un document publicat în revista Cellular & Molecular Immunology săptămâna aceasta. Lucrarea a fost revizuită de medici.

Un medic, care lucrează într-un spital public care tratează pacienţii cu virus Wuhan din Beijing, a declarat că descoperirea a adăugat o altă dovadă la o îngrijorare din ce în ce mai mare în cercurile medicale că virusul Wuhan s-ar putea comporta uneori ca unele dintre cele mai cunoscute virusuri care atacă direct sistemul imunitar uman.

„Tot mai mulţi oameni îl compară cu HIV”, a afirmat medicul, care a solicitat să nu i se publice numele din cauza sensibilităţii problemei.

În februarie, Chen Yongwen şi colegii săi de la Institutul de Imunologie al Armatei Chineze au lansat un raport clinic avertizând că numărul celulelor T ar putea scădea semnificativ la pacienţii cu Covid-19, mai ales atunci când sunt în vârstă sau au nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. Cu cât numărul celulelor T este mai mic, cu atât este mai mare riscul de deces.

Această observaţie a fost confirmată ulterior prin autopsii la peste 20 de pacienţi, ale căror sisteme imunitare au fost aproape complet distruse, potrivit rapoartelor mass-media continentale.

Medicii care au văzut cadavrele au spus că deteriorarea organelor interne era similară unei combinaţii de SARS şi SIDA.

Gena din spatele funcţiei de fuziune a virusului Wuhan nu a fost găsită la alte coronavirusuri la om sau animale.

Dar, potrivit noului studiu, există o diferenţă majoră între virusul Wuhan şi HIV. HIV se poate reproduce în celulele T şi le poate transforma în fabrici pentru a genera mai multe copii pentru a infecta alte celule.

Lu şi Jiang nu au observat nicio explozie a numărului de virusuri Wuhan după ce au intrat în celulele T, ceea ce sugerează că virusul şi celulele T ar putea ajunge să moară împreună.

Studiul generează câteva întrebări noi. De exemplu, virusul Wuhan poate exista săptămâni la unii pacienţi fără a provoca simptome. Cum a interacţionat cu celulele T la aceşti pacienţi a rămas neclar.

Unii pacienţi în stare critică au prezentat, de asemenea, furtuni de citokine, unde sistemul imunitar exagerează şi atacă celulele sănătoase.

Dar de ce şi cum declanşează virusul aceste mecanisme, rămâne un mister.

Pe de altă parte, efectul similar cu HIV asupra sistemului imunitar uman a readus în discuţie un studiu efectuat de o echipă indiană, care a găsit secvenţa unei proteine plic (gp41) în proteinele spike ale virusului Wuhan, care are o semnătură identică cu cea a unei bucăţi de virus HIV.

Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi găsi în documentarul produs de Epoch Times New York despre originile virusului Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor