Congresul UDMR şi cele două comunicate diferite ale lui Iohannis. Memoria cache de la Google rezolvă misterul
alte articole
Un mare Congres, două comunicate. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu ocazia Congresului UDMR de săptămâna trecută, două mesaje diferite - unul citit de consilierul prezidenţial Laurenţiu Mihai Ştefan la eveniment şi un altul postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, care însă a fost şters la câteva ore după publicare. Incidentul nu a scăpat însă presei care a recuperat textul mesajului şi l-a expus publicului.
Mesajul postat de Iohannis pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale era mult mai elaborat decât cel citit de consilierul prezidenţial la Congresul UDMR şi atingea inclusiv probleme sensibile pentru comunitatea maghiară cum ar fi chestiunea autonomiei teritoriale şi drepturile minorităţilor.
Mai mult, în comunicatul iniţial remis de Preşedinţie se vorbea şi despre corupţie şi integritate, subiect sensibil pentru UDMR care se confruntă cu problema deputatului Marko Attila, care a fugit de procurorii DNA în Ungaria, precum şi a fostului ministru, condamnat definitiv la închisoare.
De altfel, în cadrul evenimentului, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat solidaritatea cu Marko Attila şi Nagy Zsolt, despre care susţine că sunt victime ale Justiţiei române. (Detalii aici)
Potrivit jurnaliştilor de la Transindex.ro, mesajul şters de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale era extrem de generos cu minoritatea maghiară. Textul s-a păstrat însă în memoria cache de la Google, de unde a fost recuperat de jurnalişti:
"Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identitatii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Dialogul şi construcţia pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorităţii reprezintă singura soluţie viabilă. Doar aşa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie.
Subiectele sensibile în relaţiile dintre majoritate şi minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar dacă eforturile necesare par uneori enorme şi distanţa dintre cele două părţi insurmontabilă. Atât respectarea sau extinderea drepturilor minorităţilor, cât şi decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obţinute şi consolidate doar deschizând şi menţinând canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politica românească. Putem creşte integritatea în politica românească dacă selectăm şi promovăm oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili, care nu utilizează politica pentru a se îmbogăţi, ci pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii", se arăta în comunicatul iniţial al lui Klaus Iohannis.
Jurnaliştii de la Transindex susţin că au contactat ulterior Administraţia Prezidenţială pentru a afla motivul pentru care a fost schimbat mesajul transmis iniţial de preşedinte, însă nu au aflat nimic. Biroul de presă de la Cotroceni le-a transmis că nu sunt abilitaţi să răspundă.
Întâmplător sau nu, la doar câteva zile de la acest incident, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, şi-a dat demisia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.