Confuzie în Educaţie. Facilităţile pentru intrarea olimpicilor naţionali la facultate, o necunoscută pentru ministra Deca

Ligia Deca
D.B.
10.09.2024

Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat la Digi24 că nu ştia că olimpicii naţionali care au avut locul II, III sau menţiune la olimpiadele şcolare, puteau intra la facultate fără admitere până acum, până să schimbe în acest an regulile de intrare în universităţi.

Deca spune că „faţă de ceea ce s-a aplicat până acum, eu nu ştiu să existe nicio schimbare”, întrebată cu privire la un articol al Edupedu.ro potrivit căruia din 2025 vor intra la facultate fără examen de admitere doar olimpicii care au obţinut premiul I.

Ministra a justificat faptul că modificarea nu a fost anunţată public de Ministerul Educaţiei pentru că „este în Legea educaţiei [N. Red. Art. 56] şi o prevedere similară am avut şi până acum. Olimpicii internaţionali, indiferent de premiul obţinut, intră la facultate fără examen. La olimpiadele naţionale s-a mers pe locul I”.

Însă de cel puţin 8 ani, conform metodologiei de admitere din 2016, la fel şi potrivit celei din 2022, aşa cum a arătat Edupedu.ro în articolul de luni, au intrat la facultăţi şi absolvenţii de liceu cu premiile II, III şi menţiune la olimpiade – etapele pe ţară. Lucrul acesta a fost schimbat prin Ordinul de ministru 3.693/2024, emis în luna februarie de Ministerul Educaţiei, semnat pentru ministra Ligia Deca de secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv.

„Această prevedere este în Legea educaţiei şi o prevedere similară am avut şi până acum. Olimpicii internaţionali, indiferent de premiul obţinut, intră la facultate fără examen. La olimpiadele naţionale s-a mers pe locul I. Sunt însă universităţi care au această posibilitate, pe autonomie universitară, să ofere admiterea fără examen, fără concurs de dosare şi celor care au luat alte locuri la olimpiadele naţionale. Nu este nicio variaţie majoră faţă de ceea ce am văzut”, a declarat ministra Educaţiei.

Moderator: Deci la admiterea din 2025 spuneţi dumneavoastră că nu este nicio schimbare?

Ligia Deca: Faţă de ceea ce s-a aplicat până acum, eu nu ştiu să existe nicio schimbare. De altfel, să ştiţi că regulamentul, metodologia de admitere nu poate să difere faţă de textul legii. Textul legii aşa prevede”.

Potrivit Edupedu.ro, Legea educaţiei 199/2023 la articolul care elimină olimpicii cu alte premii decât locul I de la admiterea fără concurs prevedea următoarele:

„B. Admiterea – Articolul 56

(2) Prin regulamentul propriu privind organizarea şi desfăşurarea procesului de admitere, instituţiile de învăţământ superior pot stabili facilităţi său condiţii speciale referitoare la admiterea la programe de studii universitare de licenţă a candidaţilor care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii la olimpiade şcolare şi/sau la alte concursuri naţionale sau internaţionale.

(3) Candidaţii la studiile universitare de licenţă care au obţinut, în perioada studiilor liceale, premiile I, II său III la olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei şi premiul I la olimpiade naţionale finanţate de Ministerul Educaţiei beneficiază de dreptul de a se înscrie fără susţinerea concursului de admitere pe locuri finanţate de la bugetul de stat pentru un program de studii universitare de licenţă, conform alin. (4).

(4) Instituţiile de învăţământ superior pot corela, prin regulamentul propriu privind organizarea şi desfăşurarea procesului de admitere, disciplinele şcolare la care au fost obţinute premiile prevăzute la alin. (3) cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

Ordinul 3.693/2024, semnat de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv care aprobă metodologia de admitere în învăţământul superior prevede în schimb următoarele:

„Art. 14 – (8) În cadrul regulamentului propriu, instituţiile de învăţământ superior stabilesc facilităţi său condiţii speciale referitoare la admiterea candidaţilor la programe de studii universitare de licenţă, care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii la olimpiadele şcolare şi/sau la alte concursuri naţionale şi/său internaţionale.

(9) Candidaţii la studiile universitare de licenţă care au obţinut, în perioada studiilor liceale, distincţii (premiile I, II, III, la olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei şi/sau premiul I la olimpiade naţionale, finanţate de Ministerul Educaţiei) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea concursului de admitere, pe locuri finanţate de la buget, în instituţiile de învăţământ superior de stat şi, respectiv, cu taxă, în instituţiile de învăţământ superior particulare sau confesionale. Instituţiile de învăţământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele şcolare la care au fost obţinute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

Articolul complet poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor