Conflictul din Ucraina, la un pas de escaladare?

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Conflictul din estul Ucrainei, în care şi-au pierdut deja viaţa mii de persoane, ar putea oricând exploda, în ciuda faptului că recentul acord de încetare a focului a fost respectat parţial, sunt de părere experţii americani din domeniu, relatează Financial Times într-o analiză publicată sâmbătă.

Demersurile Statelor Unite şi ale Europei de a izola Rusia şi a-i deteriora economia – sancţiuni pentru anexarea peninsulei Crimeea şi susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei - nu au reuşit să îl determine pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea înapoi.

Departamentul de Stat al SUA afirma că Rusia îşi consolidează trupele şi armele de-a lungul frontierei cu Ucraina. Între timp, Statele Unite a trimis 300 de instructori militari americani pentru a colabora cu armata în Ucraina, în timp ce alţi membri NATO fac acelaşi lucru. În opinia experţilor, acest lucru indică posibilitatea izbucnirii unui conflict mult mai mare. Luptele din estul Ucrainei se desfăşoară de peste un an şi s-au soldat cu uciderea unui număr de cca 6.100 de persoane, potrivit ONU.

Andrew Weiss, expert în problemele Rusiei la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, a declarat că o acţiune majoră a forţelor ruse în estul Ucrainei sau un incident între SUA şi forţele ruse ar putea provoca o escaladare a conflictului. El a arătat că un astfel de risc a fost recent evidenţiat de incidentul dintre avioanele militare ruseşti şi cele ale SUA deasupra ţărilor baltice, când aproape a avut loc o coliziune.

"Există o mulţime de elemente de volatilitate încorporate în această criză. Aşa că mă gândesc că acalmia curentă pur si simplu nu pare să fie durabilă. E doar o chestiune de timp până când ceva declanşează o nouă spirală a escaladării. ", a opinat Weiss.

Luptele din estul Ucrainei s-au atenuat considerabil de la semnarea unui acord de încetare a focului în februarie, dar ciocniri sporadice încă izbucnesc de-a lungul liniei care separară forţele guvernamentale de separatiştii proruşi.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa, a declarat joi, la o audiere a Congresului SUA, că forţele ruse folosesc această perioadă de relativă linişte pentru a se repoziţiona pentru o nouă ofensivă.

Sancţiunile economice occidentale şi-au lăsat amprenta asupra economiei ruse, iar impactul acestor problemele economice a fost resimţit cel mai mult de ruşii de rând.

Pe de altă parte, Rusia a primit şi un timp de respiro odată ce moneda sa, rubla, a recâştigat teren după ce a înregistrat cel mai scăzut nivel de până acum la sfârşitul anului trecut. Preţurile la petrol, pentru moment, şi-au încheiat declinul abrupt iar fluxul de capital care iese afară din ţară a încetinit. Totodată, cel mai recent sondaj realizat de către agenţia independentă Levada a arătat că rata de aprobarea de care se bucură Putin, în luna aprilie, este copleşitoare - 86%.

Însă există semne că Rusia s-ar putea îndrepta spre probleme economice mai serioase. Produsul intern brut din primul trimestru al acestui an este mai mic cu 2% decât se credea şi o recesiune destul de profundă este încă prognozată pentru următorii doi-trei ani. Ieşirile de capital din acest an sunt estimate la 90-100 de miliarde de dolari, o situaţie mult mai bună însă decât în ​​2014. Şi preţurile la petrol, deşi se stabilizează, sunt tot în scădere cu aproximativ 50%, ceea ce loveşte adânc în venitul guvernului rus.

"Aţi auzit veşti proaste despre economia Rusiei, dar nimic nu e catastrofal sau grav. Nimic din ceea ce a fost pus pe masa până acum (în termeni de sancţiuni) nu a avut un efect asupra a ceea ce va face sau nu Putin în Ucraina mâine", este de părere Weiss.

În ceea ce priveşte Ucraina în sine, Weiss avertizează ca statul este fragil şi va fi dificil pentru preşedintele Petro Poroşenko să ducă la bun sfârşit ambiţiile sale pentru o reforma economică semnificativă şi schimbări în sistemul politic, care a fost dominată de o elită ucraineană coruptă în ultimii 25 de ani.

Deci, care este calea de ieşire din impas?

"În momentul de faţă toate semnele sunt rele", a declarat Stephen Cohen, expert în problemele Rusiei şi profesor emerit la Princeton şi Universitatea New York.

Cohen este un critic vocal al politicii americane faţă de Rusia. El, ca şi Putin, consideră că politica SUA a fost provocatoare încă de la colapsul Uniunii Sovietice în 1991, începând cu extinderea NATO în fostele republici sovietice şi în naţiunile satelit sovietice din Europa de Est şi Centrală.

Washingtonul vrea ca noul guvern ucrainean pro-Occident să fie eliberat de pe orbita Moscovei, în timp ce Putin se opune.

"Putin a spus de la început că el vrea să controleze teritoriul din sud-est", a precizat Cohen despre regiunea industrială, producătoare de cărbune, care este puternic populată cu etnici ruşi.

Putin a declarat că nu îi va părăsi pe oamenii din estul Ucrainei. Şi el vrea o garanţie că Ucraina nu va adera la alianţa NATO.

Cine va ceda primul?

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.