Putin: Anexarea peninsulei Crimeea repară o nedreptate istorică
focus
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova a reparat o nedreptate istorică, conform agenţiilor de ştiri care au citat un nou film documentar care a marcat 15 ani de când Putin deţine puterea la Kremlin.
Anexarea peninsulei din Marea Neagră în martie 2014 a provocat cea mai gravă criză dintre Occident şi Rusia de după Războiul Rece, dar Putin a declarat că nu are niciun regret, susţine Reuters.
“Nu este din cauză că peninsula Crimeea are o importantă strategică în regiunea Mării Negre. Este din cauza unor elemente de nedreptate istorică. Cred că am făcut lucrul cel bun şi nu regret nimic”, l-a citat agenţia de ştiri RIA pe liderul rus afirmând în filmul documentar “Preşedintele”.
Crimeea a fost administrată ca parte a Rusiei în timpul Uniunii Sovietice, până când a fost transferată Ucrainei în 1954. Peninsula, legată de continent printr-un drum îngust, oferă o bună bază pentru flota marinei ruseşti din Marea Neagră.
Anexarea Crimeei în 2014 a avut loc după ce Putin s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.
Tulburările separatiste s-au răspândit apoi în regiunile estice şi vorbitoare de limbă rusă ale Ucrainei, unde luptele dintre trupele guvernamentale şi paramilitarii pro-ruşi au dus la moartea a peste 6.100 de oameni, conform Reuters.
Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia în repetate rânduri că susţine separatiştii din estul Ucrainei atât cu soldaţi cât şi cu arme – o acuzaţie pe care Moscova o respinge vehement.
Pentru anexarea Crimeei şi pentru rolul său în conflictul ucrainean, Occidentul a aplicat împotriva Rusiei o serie de sancţiuni economice care i-au afectat puternic economia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.