Conflictul din Marea Chinei de Sud devine cibernetic
alte articole
În timp ce alte naţiuni au început să conteste revendicările teritoriale ale Partidului Comunist Chinez (PCC) în Marea Chinei de Sud, un alt conflict se formează în regiune – unul între hackeri.
Colectivul de hackeri Anonymous a început recent o nouă operaţiune împotriva confiscărilor chineze de teren în Marea Chinei de Sud. Ei numesc această operaţiune “#OpStopReclamation” şi o desfăşoară sub tagul “#OpChina” pe Twitter, care a fost folosit anterior pentru susţinerea drepturilor omului în Tibet şi a protestelor pro-democraţie din Hong Kong.
Ca parte a operaţiunilor, Anonymous a “desfigurat” website-uri chineze. Într-o serie recentă de atacuri, ei hackuit 7 website-uri ale guvernului chinez, 10 website-uri pentru educaţie şi 65 de website-uri comerciale chineze. Aparent atacurile au fost lansate de membri Anonymous din Filipine.
Pe fiecare website atacat hackerii au postat mesajul: “Mulţi dintre voi sunteţi conştienţi de acţiunile opresive ale guvernului chinez în Marea Chinei de Sud sau în Marea Filipinelor de Vest... Revendicările asupra zonelor respective se bazează doar pe simple presupuneri şi nu pe dovezi solide”.
Hackerii au adăugat, “Din nou, trebuie să ne adunăm fraţii şi surorile pentru a ne opune acestei tiranii.”
Există două tabere în acest conflict, totuşi. Pe de o parte sunt hackerii din Anonymous care lansează atacuri cibernetice împotriva PCC. Pe de altă parte există o altă organizaţie care pretinde a fi Anonymous, dar care totuşi susţine că doreşte să distrugă Anonymous. Această organizaţie mai susţine că se numeşte “Armata Hackerilor Chinezi”. Această tabără lansează atacuri cibernetice împotriva website-urilor guvernamentale vietnameze şi filipineze.
Armata Hackerilor Chinezi a postat recent un material video cu lansarea de atacuri cibernetice şi închiderea unor website-uri în Vietnam şi Filipine, incluzând website-ul Ministerului vietnamez al Posturilor de Televiziune şi website-ul Ministerul filipinez de Externe.
Grupul Anonymous dispune de o structură lejeră şi oricine susţine că face parte din Anonymous practic face parte din acest grup. Deşi nu este clar dacă hackerii chinezi au o legătură oficială cu regimul chinez, se pare că ei profită de caracterul deschis al organizaţiei Anonymous pentru a încerca să o manipuleze din interior.
Armata Hackerilor Chinezi foloseşte o imagine de profil asociată cu Anonymous, cu logo-ul lor atârnând în faţa steagului PCC. Imaginea a fost iniţial folosită de Anonymous pentru atacurile cibernetice organizate împotriva regimului chinez în timpul protestelor pro-democraţie din Hong Kong.
Dar în octombrie 2014, grupul de hackeri chinezi folosea o linie diferită, susţinând că “vor elimina hackerii Anonymous” şi că, în timp ce Anonymous sunt “nişte şobolani care se ascund peste tot ... noi suntem hackeri chinezi”. Ei au adăugat că “hackerii chinezi vor contracara organizaţia Anonymous; se apropie moartea grupului Anonymous.”
Armata Hackerilor Chinezi a postat informaţii despre atacurile lor pe un site unde dispun de bannere care promovează hackerii regimului chinez. PCC are o lungă istorie de folosire a hackerilor "patrioţi" în operaţiuni paralele cu cele desfăşurate de hackeri militari oficiali.
Alţi hackeri chinezi care par să aibă legătură cu “Armata Hackerilor Chinezi” folosesc alte abordări. Un astfel de grup, care a adoptat numele de “Anonymous China”, foloseşte totuşi un logo aparent dedicat suspendării de atacuri cibernetice împotriva regimului chinez.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.