Londra: Ciocniri între manifestanţii Anonymous şi forţele de ordine


Manifestanţii Anonymous discută aprins cu forţele de ordine din Londra, 5 noiembrie 2014.
Manifestanţii Anonymous discută aprins cu forţele de ordine din Londra, 5 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Ciocniri violente au izbucnit miercuri între poliţie şi mii de manifestanţi care făceau apel la revoluţie în centrul Londrei şi în zona Palatului Buckingham, după un marş spre Parlament. Manifestanţii făceau parte din “Marşul celor un milion de măşti”, organizat în mai multe oraşe ale lumii de grupuri de activişti Anonymous.

Manifestanţii, unii având numai 14 ani, au strigat sloganuri precum “O soluţie: Revoluţia”, au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Suntem peste tot”, “Suntem Anonymous” sau “Cine conduce această ţară? Cameron sau Murdoch?”, iar o mare parte dintre ei au purtat celebrele măşti devenite simbol al mişcării Anonymous.

Unii manifestanţii au aruncat cu sticle, separatoare de trafic şi însemne stradale spre poliţie, au desenat graffiti pe dubele de poliţie şi au distrus baricade metalice. Pentru a face faţă violenţelor Poliţia şi-a folosit bastoanele din dotare.

Manifestaţia a avut loc în noaptea dedicată rebelului catolic Guy Fawkes, care a încercat să-l asasineze pe regele James I în anul 1605, în ceea ce a rămas în istorie drept "Complotul Prafului de Puşcă" (Gunpowder Plot).

De asemenea, unii protestatari au agresat verbal poliţiştii, au aprins artificii şi au aruncat cu petarde asupra poliţiştilor care păzeau Memorialul Victoria.

Activiştii au încercat să ia cu asalt şi sediul BBC dar au fost opriţi de poliţie. Cel puţin zece oameni au fost arestaţi, fiind acuzaţi de agresarea poliţiştilor, utilizare de artificii sau tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Grupul Anonymous a declarat în manifestul său că luptă împotriva supravegherii în masă, împotriva austerităţii şi a încălcării drepturilor omului.

Zeci de poliţişti au fost puşi în stare de alertă datorită unor ameninţări din partea Anonymous că demonstraţia va bloca întreaga Londra. Într-o declaraţie, Poliţia Metropolitană a declarat că a încercat să contacteze organizatorii manifestaţiei, dar fără succes.

În locul comunicării direct cu autorităţile locale, Anonymous a trimis un mesaj guvernului britanic şi marilor corporaţii globale: “Către guvernele opresive, noi vă spunem următoarele: nu ne aşteptăm ca această campanie a noastră să se finalizeze în scurt timp. Cu toate acestea, nu veţi câştiga împotriva maselor furioase [de oameni]”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe