Conferinţa CNALZ: Societatea Română de Alzheimer continuă să semnaleze că demenţa este o prioritate

Conferinţa Naţională Alzheimer 2015
Conferinţa Naţională Alzheimer 2015 (RALCOM)

Societatea Română Alzheimer îşi continuă eforturile de a semnala că demenţa trebuie să fie o prioritate pe plan naţional. Astfel, la Conferinţa Naţională Alzheimer 2015, ce se va desfăşura în perioada 25 - 28 februarie, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, se vor desfăşura, în premieră, sesiuni plenare şi workshop-uri dedicate publicului larg.

Dacă în anii precedenţi, Conferinţa Naţională Alzheimer se adresa doar profesioniştilor (medici specialişti psihiatri, neurologi, geriatri, psihologi şi asistenţi sociali), ediţia din acest an vizează şi informarea pacienţilor şi familiilor acestora, îngrijitorilor calificaţi şi familiali, cu privire la boala Alzheimer. Organizarea sesiunilor dedicate au ca prim argument paşii timizi realizaţi de la lansarea Strategiei şi Planului Naţional pentru Demenţe (2014-2020) în 2014.

Vor fi abordate subiecte referitoare la nevoile şi îngrijirea persoanelor suferinde, rolul familiei în îngrijirea pacientului cu demenţă, comunicarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice cu demenţă prin activităţile de zi cu zi, tratamente, costuri, drepturile suferinzilor, dilema familiei, soluţii preventive eficiente anti-Alzheimer etc.

Tema evenimentului din acest an, “Politici naţionale şi internaţionale în domeniul demenţelor - diagnostic precoce, îngrijirea pacientului şi cercetare”, propune dezbaterea strategiilor actuale aplicate de guvernele ţărilor europene, cu scopul de a retransmite un semnal de alarmă privind necesitatea aplicării unui plan naţional de demenţă. Vor fi reluate problematicile privind depistarea timpurie a simptomelor cognitive ale demenţei, serviciile inadecvate, slaba calitate a serviciilor, educaţia şi sprijinirea familiilor.

Principalele probleme din România

Printre problemele cu care se confrunta societatea românească semnalăm diagnosticarea limitată a demenţei: din aproximativ 275.000 de persoane cu demenţa Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticate iar foarte multe cazuri sunt diagnosticate târziu în evoluţia bolii: serviciile inadecvate: lipsa centrelor de zi, lipsa sprijinului social pentru familia/îngrijitorii persoanelor cu dementă, serviciile de îngrijire la domiciliu inflexibile şi lipsa personalului specializat pentru îngrijiri la domiciliu; precum şi slaba calitate a serviciilor: personal nespecializat, lipsa serviciilor de îngrijire paliativă şi lipsa interesului pentru nevoile de bază ale persoanelor cu demenţă.

Pentru mai multe detalii despre problemele cu care se confruntă persoanele care suferă de boala Alzheimer, organizatorii Conferinţei vă aşteptă la Conferinţa de presă care va avea loc pe 26 februarie, ora 11.00, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, iar pentru informaţii suplimentare referitoare la Conferinţa Naţională Alzheimer 2015, doritorii sunt rugaţi să contacteze media@alzcongres.ro şi pe doamna Andreea Grigoroşcuţă, PR&Media Coordinator, media@alzcongres.ro, 0722 329 183

Epoch Times este partenerul media al Conferinţei Naţionale Alzheimer 2015

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.