Braşov: Boala Parkinson nu se poate vindeca, dar se caută soluţii de amelioarare

(photos.com)

Specialişti din ţară şi din străinătate alături de pacienţi, farmacişti şi cadre medicale din alte specialităţi dezbat la Braşov, în perioada 23-25 septembrie, probleme ale bolii Parkinson în cadrul conferinţei cu tema "Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat - pacient-echipa medicală.

"În România, incidenţa bolii este într-o uşoară creştere, dar nu se poate spune cu exactitate ce a fost în urmă cu 10 - 15 ani şi ce este acum deoarece nu există studii epidemiologice pentru a se putea face comparaţii", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Societăţii de Neurologie din România, dr. Bogdan Popescu.

La nivelul ţării există un număr de 72.000 de pacienţi care primesc tratament prin Casele de Asigurări de Sănătate.

"Nu avem studii epidemiologice ca să putem compara ce s-a întâmplat acum 10-15 ani în România şi ce este acum ca număr de bolnavi. Societatea de Neurologie a făcut în ultimii 15 ani un efort deosebit pentru a creşte capacitatea medicilor de a detecta simptomele bolii Parkinson, lucru care a dus la creşterea gradului de diagnostic corect, în urma procedurilor de educaţie medicală pe care le-am făcut", a precizat dr. Bogdan Popescu.

Potrivit secretarului general al Societăţii de Neurologie, vârful de debut al bolii este în cele mai multe cazuri la 50 de ani, dar cei mai mulţi pacienţi au vârsta de 80 de ani. Există şi cazuri de Parkinson precoce datorită mutaţiilor genetice fiind întâlniţi pacienţi şi cu vârsta de 18 ani, dar sunt cazuri rare.

Boala Parkinson nu are vindecare nicăieri în lume, dar există metode, medicamente pentru ameliorarea ei.

Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, dr. Gabriel Stanciu, în judeţul Braşov se observă o creştere a numărului de persoane diagnosticate cu boala Parkinson în ultimii ani.

"Dacă în anul 2007 se înregistrau 128 de pacienţi, în anul 2010 numărul acestora a ajuns la 311, dar probabil că mai sunt şi alte cazuri nediagnosticate încă", a spus Stanciu.

Secretarul general al Societăţii de Neurologie a mai spus că va propune ca şi politică de sănătate, ca boala Parkinson să fie cuprinsă într-un program naţional de sănătate pentru a se asigura fondurile necesare tratamentelor.

Pe ordinea de zi a conferinţei se află în discuţie probleme legate de Demenţa în boala Parkinson, Aspecte practice ale îngrijirii pacientului cu demenţă Parkinsoniană, Opţiuni neurochirurgicale în tratamentul bolii Parkinson, Rolul farmacistului în boala Parkinson, Nutriţia în boala Parkinson şi altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură