Unele boli şi medicamente ne pot afecta caracterul şi starea de spirit
alte articole
Furia şi mânia nu sunt doar un răspuns emoţional la evenimente neplacute, ci pot apărea şi din alte motive. Unele boli sau medicamente ne pot deteriora semnificativ caracterul şi starea de spirit.
În realitate, există o listă lungă de afecţiuni care ne-ar putea determina proasta dispoziţie. Multe boli produc ca efecte secundare furie şi frustrare. Majoritatea acestora se manifestă prin perturbări ale metabolismului sau a neuromediatorilor din creier, condiţionând o stare de iritabilitate sporită, în care furia devine foarte greu de controlat.
Medicamentele pot provoca de asemenea astfel de afecţiuni psihologice şi comportamentale negative. Vă prezentăm cel mai des întâlnite cauze ale acestui fenomen.
Hipertiroidismul.
Teoria şi practica medicală susţin că pacienţii cu hipertiroidism sunt emoţionali şi iritabili. Cea mai mare parte a negativităţii este cauzată de hormonii tiroidieni. În acest sens, afecţiunea vizează mai mult organismul femeilor.
Hipertiroidismul se manifestă treptat, atunci când glanda tioridă începe să producă prea mulţi hormoni. Hormonii afectează metabolismul, ritmul cardiac, temperatura corpului, determină pierderea greutăţii corporale, tremor, transpiraţii, etc.
Acest lucru se reflectă şi asupra funcţionării creierului.
Statinele.
Sunt medicamente folosite în scopul reducerii colesterolului. Se consideră oficial că statinele pot preveni ateroscleroza şi accidentele vasculare. Cu toate acestea, statinele au o mulţime de efecte secundare, inclusiv o stare de spirit deteriorată.
Potrivit Daily Mail, în cadrul studiului efectuat de Universitatea din California, pacienţii au reuşit să elimine iritabilitatea imediat ce au încetat să administreze statine. Probabil, nivelul redus de colesterol condiţionează scăderea nivelului de serotonină (hormonul fericirii) în creier.
Hipoglicemia.
Un nivel redus de zahăr în sânge poate determina manifestări bruşte de furie. O astfel de situaţie poate apărea şi în cazul unei supradoze de medicamente folosite în tratamentul diabetului zaharat.
Nivelul scăzut de glucoză în sânge afectează toate ţesuturile corpului, inclusiv creierul, ceea ce duce la un dezechilibru al substanţelor chimice, inclusiv a serotoninei. Timp de câteva minute, se pot manifesta atacuri de agresivitate, furie, confuzie, anxietate sau panică. În astfel de cazuri, se recomandă consumul unor produse dulci.
Maladia Alzheimer.
Demenţa senilă este însoţită de o serie de simptome comportamentale şi psihologice. Acestea pot include iritabilitate şi atacuri de furie nespecifice, care îşi fac apariţia în câţiva mulţi ani de la debutul bolii. Maladia afectează diferite zone ale creierului, inclusiv lobii frontali, care sunt responsabili de calităţile personale.
Hepatita.
Hipocrate şi medicina tradiţională chineză considerau că ficatul este asociat cu furia. Şi pe bună dreptate. Leziunile hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatitele de diferite etiologii pot afecta funcţionarea creierului - encefalopatie hepatică. În astfel de caz, ficatul nu e în stare să neutralizeze multe substanţe toxice, care cauzează lezarea creierului şi pot provoca schimbări ale personalităţii, în special irascibilitate şi agresivitate.
Ciclul menstrual.
Femeile au zile sensibile, în care bărbaţii ar trebui să aibă un comportament mai tolerant. Sindromul premenstrual (PMS) apare atunci cand nivelul de hormoni, cum ar fi estrogenul şi progesteronul, scade. Apare de obicei la sfârşitul ciclului, cu o săptămână înainte de menstruaţie. Probabil, o astfel de situaţie poate afecta şi nivelul de serotonină. Acelaşi lucru se poate întâmpla în timpul menopauzei, datorită scăderii nivelului de estrogeni.
Boala Wilson.
Atacurile de furie pot fi rezultatul acestei boli. Este o afecţiune genetică rară care afectează unul din 30.000 de oameni. Boala este asociată cu tulburări metabolice ale cuprului, care este stocat în ficat şi creier. Excesul acestui element atacă creierul, provocând leziuni serioase, inclusiv ale lobului frontal, care este responsabil de trăsăturile personale.