Ziua Mondială Alzheimer: Bătrânii bolnavi de demenţă se vor tripla în următorii 40 de ani

Raportul Mondial pe 2013 referitor la Alzheimer, prezentat cu ocazia zilei Mondiale Alzheimer pe 21 septembrie, oferă o perspectivă cu privire la răspândirea bolii între 2010 şi 2050 şi preconizează că numărul total al persoanelor în vârstă cu necesităţi de asistenţă se va tripla şi va trece de la 101 la 227 milioane de oameni.
Un nou studiu a constatat ca persoanele care au activităţi de stimulare mentală pe durata viaţii, au niveluri mai mici de o proteina din creier asociată cu boala Alzheimer. (Photos.com)
Mioara Stoica
22.09.2013

Raportul Mondial pe 2013 referitor la Alzheimer, prezentat cu ocazia zilei Mondiale Alzheimer pe 21 septembrie, oferă o perspectivă cu privire la răspândirea bolii între 2010 şi 2050 şi preconizează că numărul total al persoanelor în vârstă cu necesităţi de asistenţă se va tripla şi va trece de la 101 la 227 milioane de oameni. Odată cu îmbătrânirea populaţiei sistemul tradiţional de îngrijire informală va avea nevoie de mai mult sprijin.

La nivel mondial, 13% dintre cei care au peste 60 de ani au nevoie de îngrijire pe termen lung. Pe primul loc sunt persoanele cu demenţă, dintre care 80% trăiesc în azilurile de bătrâni. Costul total depăşeşte 600 de miliarde dolari, sau aproximativ 1% din PIB-ul global.

Prezentarea a avut loc la Milano şi a fost făcută de către directorul executiv al Alzheimer Disease Internaţional, Marc Wortmann şi preşedintele Federaţiei de Alzheimer, Gabriella Salvini Porro. Raportul arată necesitatea de a cere "guvernelor din întreaga lume de a face din această boală (demenţa) o prioritate, prin punerea în aplicare a planurilor naţionale şi prin începerea dezbaterilor naţionale de urgenţă privind modalităţile viitoare de îngrijire pe termen lung".

De asemenea, afirmă raportul „este nevoie de o mai mare atenţie pentru a menţine şi a îmbunătăţi calitatea vieţii celor care sunt loviţi de demenţă cât şi a membrilor de familie ai acestora. Este nevoie de o finanţare de zece ori mai mare pentru a ajuta la prevenire, tratament şi îngrijirea demenţei".

Dr. Paul Zollinger-Read, Chief Medical Officer al companiei de asigurări BUPA, lansează un apel „guvernelor din întreaga lume pentru ca demenţa să fie considerată o prioritate de sănătate naţională”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor