"Conducerea ANSVSA şi ministrul Agriculturii pot fi acuzaţi de subminarea economiei naţionale"

Ministrul Agriculturii şi conducerea ANSVSA pot fi acuzaţi "de subminarea economiei naţionale" pentru modul în care au gestionat criza privind alimentele, a declarat joi prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei.
Vaci pe stradă (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
21.03.2013

Ministrul Agriculturii şi conducerea ANSVSA pot fi acuzaţi "de subminarea economiei naţionale" pentru modul în care au gestionat criza privind alimentele, a declarat joi prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei.

Înainte de a aduce aceste acuzaţii, Onofrei, a precizat că vorbeşte în calitate de fost şef al DSVSA Suceava, precum şi ca fost membru al Comisiei de agricultură.

"Din dorinţa bolnavă de a apărea la televizor, şefii ANSVSA şi ministrul Agriculturii au semănat panică în rândul consumatorilor de produse de origine animală comunicând public informaţii trunchiate, suspiciuni neverificate şi dând verdicte înainte să aibă concluziile analizelor profesioniste", a afirmat Onofrei.

Prim-vicepreşedintele PDL Suceava a mai subliniat că demiterea a şapte şefi din Ministerul Agriculturii nu rezolvă prejudiciul mare de încredere al consumatorului român.

"E un fel de a găsi acarul Păun când principalii vinovaţi sunt ministrul Agriculturii şi conducerea ANSVSA - pe care premierul Ponta trebuie să-i demită", a mai declarat Orest Onofrei.

Acest scandal a dovedit o dată în plus care sunt rezultatele atunci când, la conducerea unei agenţii, în locul unui profesionist este numit un politruc, a mai afirmat liderul democrat-liberal de la Suceava.

"ANSVSA a fost creată ca agenţie independentă, scoasă de sub influenţa politicului. De aceea, ar trebuie să aibă şef un profesionist şi nu o persoană numită politic", a mai precizat Orest Onofrei.

Agricultorii au cerut demisia ministrului Constantin: "Aruncăm tone de lapte bun pe câmp! E inadmisibil!"

Agricultorii români se revoltă, au cerut miercuri demisia ministrului Daniel Constantin şi au acuzat Guvernul condus de Victor Ponta că produsele lor nu se mai vând din cauza scandalului legat de laptele toxic, relevă ziare.com.

"Analizele noastre sunt la zi şi vă invit să vedeţi cum se aruncă tonele de lapte pe câmp. O săptămână dacă mai durează scandalul, suntem terminaţi. Sunt revoltat de o astfel de idioţenie şi de o lipsa de responsabilitate. Să iasă urgent Guvernul să încerce să mai repare ceva, astfel toţi fermierii din ţară se vor revolta, suntem disperaţi şi suntem în stare să dăm foc. Ultimul vinovat este premierul, însă principalul vinovat este ministrul Agriculturii (Daniel Constantin - n.red.), care trebuie să-şi dea demisia", a declarat fermierul Costel Caraş, la postul B1 Tv.

Fermierul a subliniat că scandalurile din ultima vreme au blocat agricultura românească si că, în doar o săptămână, importurile au crescut de 40 de ori.

"Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro, pierde absolut toată lumea, laboratoarele de procesare, comercianţii şi fermierii, dar se pierde şi TVA-ul corespunzător acestor produse", a adăugat Costel Caraş.

Dragos Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), a acuzat Ministerul Agriculturii de lipsa de profesionalism, la acelaşi post de televiziune, indicându-l pe Daniel Constantin ca principalul vinovat al panicii care a cuprins populaţia.

"Problema este gravă pentru că oamenii care vindeau laptele îl vindeau la un preţ scăzut şi abia îşi acopereau cheltuielile. Suntem în această situaţie pentru nişte indivizi care sunt numiţi politic şi nu sunt specialişti adevăraţi care să ţină la agricultura şi industria alimentară, ar trebui să vină să zică că e doar o suspiciune şi că laptele de pe raft e bun de consum. Nu trebuia să bage într-o groapă foarte adâncă producătorii, pentru că ei nu merită", a acuzat Frumosu.

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, acuză autorităţile române pentru viteza foarte scăzută de reacţie în problema scandalurilor cu produse alimentare româneşti. El a spus, pentru Ziare.com, că acestea "pun industria zootehnică şi alimentară pe butuci, din cauza blocării exporturilor".

Prea multe scandaluri cu alimente toxice: Preşedintele ANSVSA, demis de premierul Ponta

Ca urmare a bâlbâielilor în ceea ce priveşte scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Mihai Ţurcanu, a fost demis din funcţie, a anunţat premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern de acum o săptămână, precizând că instituţia are nevoie de o comunicare mai eficientă.

„Preşedintele ANSVSA a călcat peste un muşuroi mare de interese şi nereguli. Susţin cele mai radicale măsuri împotriva celor care nu respectă standardele. Riscăm să intrăm într-o panică, să constatăm că nimic nu mai putem să consumăm. Am discutat cu ministrul Agriculturii şi cu preşedintele ANSVSA. Vom lua măsuri de reorganizare a conducerii ANSVSA , să avem o comunicare mai bună, mai eficientă, să avem nişte proceduri mai clare, să nu ne trezim că explodează 2-5 lucruri în acelaşi timp. O să avem o altă conducere, pentru mine este extrem de important ca acest domeniu să funcţioneze foarte bine”, a afirmat premierul.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a transmis iniţial informaţia privind demiterea lui Ţurcanu, relevă digi24.ro.

După izbucnirea scandalului, reprezentanţii ANSVSA nu au reuşit să explice dacă laptele infestat a ajuns şi la vânzare, iar preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a refuzat să facă publice numele firmelor implicate, deşi într-un scandal asemănător, autorităţile franceze au nominalizat firmele implicate în cazul cărnii de cal.

Chiar dacă jurnaliştii au insistat cu întrebările, inclusiv în privinţa brânzei retrase de la comercializare au lipsit lămuririle, întrucât Mihai Ţurcanu a refuzat să dea detalii.

Victor Ponta ceruse măsuri directe în privinţa Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, încă de marţi, când a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Agriculturii, căruia i-a precizat că nu este mulţumit de modul în care Mihai Ţurcanu a gestionat situaţia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor